Veliki blagdan
51

Uz kršćansku riječ i pjesmu vjernika održana uskršnja misa u katedrali Srca Isusova u Sarajevu

N. V.
Screenshot
U Katedrali Srca Isusova održana je uskrsna sveta misa, koju je predvodio nadbiskup vrhbosanski Tomo Vukšić.

Za razliku od prethodnih godina, kada je zbog pandemije koronavirusa, proslavljanje vjerskih praznika bilo otežano, ove godine u sarajevskoj katedrali, prisustvovali su i katolički vjernici.

Prvi dio mise "Služba riječi" započeo je riječima Tome Vukšića, koji je uime vjernika, zatražio od Isusa Krista "mogućnost uskrsnuća, oprost i ulaženje u kraljevstvo nebesko".

Uslijedila je kratka molitva prisutnih, a zatim i pjesma "Gospodine Kriste, smiluj se" te "Slava", ranokršćanska pjesma koja označava Isusovu pobjedu nad smrću i grijehom.

Drugi dio mise, psalmom je započeo Dragan Pavlović uz pratnju hora i crkvenih orgulja, a časne sestre pročitale su dijelove iz svete knjige. Pročitani su i dijelovi iz Evanđelja po Luki.

Nadbiskup Tomo Vukšić pročitao je svoju uskrsnu poruku vjernicima, a zatim blagoslovio narod u katedrali. Svi zajedno potom su naglas kazivali Apostolsko vjerovanje, a đakoni pročitali psalme.

Nakon toga, uslijedio je najsvetiji dio molitve - osveštavanje krvi i tijela Isusova.

U Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije jutros je također održana vaskršnja misa uz prisustvo vjernika, a naša fotoreporterka zabilježila je blagdansku atmosferu.