Općina Novo Sarajevo
2

Uvredama, galamom i tekbirima prekinuli debatu kandidata za načelnika

Klix.ba
Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo
Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo
Sinoćnja javna debata o konkretnim problemima građana u općini Novo Sarajevo prekinuta je nakon što se velika grupa osoba iz publike počela agresivno ponašati i vrijeđati učesnike i moderatoricu debate.

"Na otvaranju debate, prilikom ulaska aktuelnog načelnika Nedžada Koldže, grupa je počela skandirati 'Tekbir, Allahu ekber'. Nakon toga su uslijedile uvrede drugim učesnicima i moderatorici debate. Debata je ometana vulgarnim dobacivanjem, osim u trenucima kada je govorio kandidat stranke SDA Koldžo, te je na kraju morala biti prekinuta zbog eskalacije neprimjerenog ponašanja", kažu iz Naše stranke i osuđuju ovakvo ponašanje na okupljanju na kojem se trebalo diskutovati o tome kako kandidati za načelnike vide rješenje problema vodosnabdijevanja, socijalne zaštite, gradskog prijevoza i druge, a koje su građani u istraživanju naveli kao prioritete.

Organizator okupljanja bio je Centar za promociju civilnog društva, a u debati održanoj u prostorijama Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo su učestvovali kandidati za načelnika ove općine iz Naše stranke, SDU-a, SBB-a i SDA.

Kandidatkinja Naše stranke za načelnicu Općine Novo Sarajevo, Sabina Ćudić, izrazila je žaljenje što "rasprava o izuzetno važnim pitanjima o Novom Sarajevu protiče u potpuno neprimjerenoj i tragikomičnoj atmosferi", a povodom ovog događaja oglasio se i Dino Mustafić rekavši: "Ovo predstavlja udar na demokratske principe javne rasprave i slobode izražavanja i ja se ne sjećam da je ikada javna debata kandidata prekinuta na ovaj način zbog agresivnog, vulgarnog i prijetećeg djelovanja".