Incident u Novom Sarajevu
58

Koldžo osudio prekid debate i optužio organizatore

Klix.ba
Nedžad Koldžo
Nedžad Koldžo
Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo najoštrije je osudio agresivno ponašanje veće grupe građana i vrijeđanje na sinoćnjoj javnoj debati koju je organizovao Centar za promociju civilnog društva.

"Izražavam najoštriju osudu neprimjerene situacije u kojoj sam se našao i koja je rezultirala prekidom debate. Oštro osuđujem nastupe nekolicine prisutnih građana, koji su svojim neprikladnim uzvikivanjem ometali debatu te na kraju uskratili i meni mogućnost da, kao aktuelni načelnik, ali i kandidat za načelnika Općine Novo Sarajevo, iznesem svoje viđenje stvarnih problema naših sugrađana", kazao je Koldžo u saopćenju za medije.

Istakao je da su na javnoj debati on i njegovi protukandidati trebali demokratski razmijeniti mišljenje i iznijeti stavove o temi debate koja se odnosila na provedeno istraživanje zadovoljstva građana uslugama na lokalnom nivou u Općini Novo Sarajevo.

"Debata je trebala biti prilika da građanima odgovorim na sva njihova pitanja o stvarnim problemima, nažalost otišla je u pogrešnom smjeru te izmakla kontroli. Budući da je debata bila javna, od organizatora se očekivalo da ima u vidu osjetljivo vrijeme provođenja kampanje. Smatram neželjeni ishod debate prvenstveno propustom organizatora, koji je događaju pristupio bez adekvatne pripreme, ali i bez jasnog koncepta toka debate, te njenog planskog vođenja, kako bi svi prisutni imali priliku obratiti se na civiliziran način", naveo je Koldžo istakavši da ulaže oštar protest organizatoru.

Podsjetimo, veća grupa građana je na otvaranju debate prilikom ulaska počela skandirati 'Tekbir, Allahu ekber'. Nakon toga su uslijedile uvrede drugim učesnicima i moderatorici debate. Debata je ometana vulgarnim dobacivanjem, osim u trenucima kada je govorio kandidat stranke SDA Koldžo, te je na kraju morala biti prekinuta zbog eskalacije neprimjerenog ponašanja.