BiH
0

Utvrđuju se uzroci požara u skladištu banjalučkog "Celeksa"

FENA
Foto: Nezavisne novine
Foto: Nezavisne novine
Uzroke požara, koji se jučer desio u krugu banjalučke Fabrike "Incel" u skladištu gotovih proizvoda "Celeks", utvrdit će nadležni organi nakon provedene istarge.

Vatrogasne ekipe napustile su mjesto požara u 17.30 sati, a na licu mjesta radi osiguranja ostali su radnici Centra javne bezbjednosti Banja Luka i dežurna ekipa Vatrogasne jedinice „Incela“, radi kontrole požarišta.

Dojava o požaru stigla je u Vatrogasnu brigadu Banja Luka jučer u 07.15 sati, nakon čega su vatrogasci odmah intervenirali.

U gašenju požara učestvovalo je 38 vatrogasaca: 17 vatrogasaca sa šest vozila iz Vatrogasne brigade Banja Luka, 15 vatrogasaca Dobrovoljnog društva Vrbanja s vozilom i šest vatrogasaca, te Vatrogasne jedinice „Incela“ s vozilom, saopćeno je danas iz Odsjeka za odnose s javnošću banjalučke Administrativne službe.

Prema riječima Željka Katića, šefa Odsjeka za civilnu zaštitu u Administrativnoj službi Grada Banja Luka, zbog veličine požara bile su angažirane i cisterne dva komunalna preduzeća iz Banje Luke „Vodovod“ i „Čistoća“ da bi se na mjesto požara dovezla veća količina vode.

Tokom gašenja požara nije bilo povrijeđenih, a požar je lokaliziran i spriječeno je njegovo širenje na okolne objekte-skladišta u krugu fabrike.

Materijalna šteta je velika, a gašenje požara nije bilo nimalo lako zbog ogromne količine papira i lako zapaljivog materijala te otežanog pristupa zbog urušenog krova objekta skladišta, pojasnio je Katić.

Administrativna služba Grada Banja Luka ovim putem ističe opravdanost najavljene inspekcijske kontrole stanja svih objekata u krugu fabrike „Incel“, tj. stanja infrastrukture, protivpožarne zaštite, postojanja materija štetnih za okolinu, do drugih kontrola u nadležnosti Grada jer se radi o ogromnoj površini koju koristi veliki broj privrednih i drugih subjekata.