Vijeće ministara BiH
0

Utvrđen ugovor o osuđenim bjeguncima sa Srbijom, ali ne i sa Hrvatskom

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Vijeće ministara BiH utvrdilo je danas prijedloge izmjena dva ugovora sa Srbijom, kojima se otklanjaju problemi u vezi sa izvršenjem zatvorskih kazni u situacijama kada lice osuđeno u jednoj državi nakon pravosnažne presude pobjegne u drugu državu, te uspostavlja direktna komunikacija nadležnih organa u vezi sa dostavljanjem podataka iz krivične evidencije.

Utvrđen je Prijedlog ugovora između Srbije i BiH o izmjenama i dopunama Ugovora između Srbije i Crne Gore i BiH o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima, čime će biti otklonjeni problemi u vezi sa izvršenjem krivičnih sankcija, naročito zatvorskih kazni, i to u situacijama kada lice osuđeno u jednoj državi nakon pravosnažne presude pobjegne u drugu državu.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić rekao je na konferenciji za novinare da je izmjenama i dopunama utvrđeno da država u kojoj je izrečena kazna može da zahtijeva od druge strane da preuzme izvršenje kazne bez pristanka osuđenog lica.

Sa dnevnog reda današnje sjednice Vijeća ministara BiH skinut je Prijedlog sporazuma između BiH i Hrvatske o izmjeni Sporazuma o međusobnom izvršenju sudskih odluka u krivičnim stvarima na zahtjev Ministarstva bezbjednosti BiH.

Špirić je saopštio da nije raspravljano o razlozima zahtjeva resornog ministarstva da ova tačka bude skinuta sa dnevnog reda.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je i Prijedlog ugovora između Srbije i BiH o izmjenama i dopunama Ugovora između Srbije i Crne Gore i BiH o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, čijim će zaključivanjem biti uspostavljena direktna komunikacija nadležnih organa BiH i Srbije u vezi sa dostavljanjem podataka iz krivične evidencije, kao i mogućnost upisa ličnih stanja državljana u odgovarajuće matične knjige bez provođenja postupka priznavanja sudskih odluka.

Špirić je rekao da, ukoliko to budu opravdavale okolnosti slučaja, sporazumom nadležnih pravosudnih organa država ugovornica mogu biti formirani zajednički istražni timovi radi preuzimanja koordinisanih i usklađenih istražnih radnji, naročito kada je riječ o teškim oblicima kriminala.
Vijeće ministara BiH upoznalo se danas o zaključku Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koji se odnosi na imenovanje članova Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/.

Špirić je rekao da je Vijeće ministara BiH u skladu sa zakonskom procedurom i na prijedlog Vijeća RAK-a predložio sedam kandidata, ali ih Parlamentarna skupština BiH nije imenovala.

"Parlamentarna skupština BiH nije precizirala koji od kandidata nisu prihvatljivi da bi Vijeće ministara BiH moglo, shodno zakonskoj proceduri, da zamijeni određenog kandidata i predloži novog", istakao je Špirić.

On je naveo da je Ministarstvo komunikacija i transporta BiH zaduženo da predloži uputstvo koje će da sadrži uslove za kandidovanje lica za članove Vijeća RAK-a, koje sadrže i odredbe da iz jednog entiteta ne može da bude više od dvije trećine članova Vijeća, da predsjedavajući Vijeća i direktor RAK-a ne mogu da budu iz istog entiteta i da predsjedavajući Vijeća i njegov zamjenik ne mogu da budu iz istog entiteta.

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o ograničavanju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu koji sadrže flatale, čime se ova oblast usklađuje sa evropskim standardima, i Odluku o zabrani stavljanja na tržište potrošačkih proizvoda koji sadrže biocid dimetilfumarat.

Odobren je Akcioni plan za provođenje komunikacione strategije BiH u NATO integracionom procesu, koji je usvojen 4. juna.