Zastupnički dom Parlamenta FBiH
0

Utvrđen Prijedlog zakona o prijevremenoj penziji

FENA
Zgrada Parlamenta FBiH
Zgrada Parlamenta FBiH
Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je danas Prijedlog zakona o potvrđivanju prava na prijevremenu starosnu penziju po povoljnijim uvjetima, koji utvrdila Vlada Federacije BiH.

Vlada Federacije BiH odlučila je predložiti donošenje ovog zakonskog akta, kako bi njime bila objedinjena pitanja regulirana prethodno u tri uredbe o povoljnijem penzionisanju.

Kako je Ustavni sud Federacije BiH presudom osporio Uredbu o stjecanju prava na starosnu penziju po povoljnijim uvjetima pripadnika bivše Vojske Federacije BiH i državnih službenika i namještenika bivšeg Federalnog ministarstva odbrane, dovedeno je u pitanje pravo na penziju za oko 4.800 korisnika.

Predloženim zakonom propisano je potvrđivanje ostvarenog prava na prijevremenu starosnu penziju i nastavak korištenja ovog prava za korisnike koji su ga ostvarili po uredbama o povoljnijim uvjetima za stjecanje prava na starosnu penziju vojnih osiguranika Vojske Federacije BiH i Uredbom o stjecanju prava na starosnu penziju pod povoljnijim uvjetima pripadnika bivše Vojske Federacije BiH i državnih službenika i namještenika bivšeg Federalnog ministarstva odbrane.

Uz ovo, prava iz zakona dobit će i osobe koje su po uredbi imale sve uvjete za penzionisanje, ali su otpremninom od 10.000 KM onemogućeni u njihovom ostvarivanju.

Usvojenim zakonskim prijedlogom obuhvaćeni su nekadašnji pripadnici Vojske Federacije BiH koji su penzionisani do 2004. godine odlukama civilnih zapovjednika, sukladno odredbi Uredbe o povoljnijim uvjetima za stjecanje prava na starosnu penziju vojnih osiguranika Federacije BiH.

Ovim rješenjem, oni će od 1. januara 2012. godine ostvarivati penziju na način da penzijski osnov bude visina plaće koju su 2004. godine ostvarile djelatne vojne osobe Federacije BiH po činu, stažu i dužnosti.

Vlada Federacije BiH zadužena je da kraja godine izradi cjelovito zakonsko rješenje kojim će biti obuhvaćene sve kategorije koje ispunjavaju uvjete za povoljnije penzionisanje, a koje sada nisu obuhvaćene zakonom, uključujući i policiju.