BiH
4

Utvrđen Prijedlog zakona o nasljeđivanju

SRNA
Vlada Federacije BiH (FBiH) utvrdila je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o nasljeđivanju, koji predstavlja usaglašavanje sa ustavnim reformama i harmonizaciju nasljednopravnih odnosa sa zemljama regiona u skladu sa pozitivnim evropskim standardima.

Ovaj tekst zakon predložen je i zbog toga jer je još u primjeni Zakon o nasljeđivanju SRBiH iz 1973. godine, koji na više mjesta ne nudi potreban nivo zaštite, što je bilo neophodno mijenjati ili dopunjavati, saopšteno je iz Vlade.

Novi zakonski tekst vodi računa o garanciji prava vlasništva i slobodi raspolaganja oporučnim i ugovornim putem, kao na primjer uvođenjem instituta ugovora o nasljeđivanju, proširenjem kruga zakonskih nasljednika, da bi se izbjeglo da zaostavština lako bude bez nasljednika te tako postane državno vlasništvo, ukidanjem ograničenja kod nasljeđivanja autorskih prava.

Pri donošnju ovog prijedloga zakona imala se u vidu reforma stvarnog i zemljišnoknjižnog prava, te donošenje novog porodičnog zakona koji, kao i raniji iz 1979. godine, izražava princip jednakosti između bračne i vanbračne zajednice, što nije bilo dosljedno provedeno u nasljednom pravu.

Prijedlog zakona o nasljeđivanju uvrštava vanbračnog partnera u krug zakonskih nasljednika i time slijedi tendencije u uporednom pravu.

U saopštenju se navodi da je s ciljem zaštite penzionera, čiji će iznos penzije ostvarene pod povoljnijim uslovima u isplati za maj, juni, juli i august ove godine biti manji od iznosa najniže penzije po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, federalna vlada donijela odluku kojom se odobrava njihovo sufinansiranje.

Za te namjene biće osigurano 2.360.000 KM, što na mjesečom nivou iznosi 590.000 KM. Razlike penzije biće isplaćene uz redovnu isplatu penzija za maj, juni, juli i august ove godine.

Vlada FBiH usvojila je danas izvještaj o zaduženju FBiH po osnovu emisije trezorskih zapisa, te ga uputila federalnom Parlamentu radi informisanja.

Zakonom o izvršenju budžeta FBiH za 2014. godinu planirano je zaduženje od 260.000.000 KM putem emisije trezorskih zapisa. Riječ je o aukciji od 6. maja na kojoj je FBiH ponudila 2.000 trezorskih zapisa nominalne vrijednosti 10.000 KM po zapisu, što ukupno iznosi 20.000.000 KM, s rokom dospijeća 182 dana, putem metode višestrukih cijena.