126. sjednica Vlade FBiH
0

Utvrđen Prijedlog rebalansa budžeta za 2009.

Sarajevo-x.com
Treći ovogodišnji budžetski proračun Federacije BiH, čiji je Prijedlog utvrđen na današnjoj sjednici Vlade FBiH u Sarajevu i upućen Parlamentu FBiH, za 58 miliona konvertibilnih maraka manji je u odnosu na rebalansirani od 31.7.2009. godine.

Najnoviji rebalans rezultat je pada proračunskih prihoda, pa je bilo nužno izbalansirati rashodovnu i prihodovnu stranu. Njime se, između ostalog, za 30 miliona KM smanjuju sredstva na ime kamata na dug. Za 13,2 miliona KM manji su i kapitalni izdaci, te tekuća rezerva za 6,8 milion KM.

Rebalansom je smanjena potrošnja na budžetskim pozicijama koje se odnose na nabavu zemljišta, šuma i višegodišnjih zasada, kao i građevina, opreme i ostalih stalnih sredstava. Ovo je uslijedilo nakon što je Federalno ministarstvo finansija detaljno analiziralo izvršenje rashoda u dosadašnjem razdoblju, te uzelo u obzir razinu odobrenih operativnih planova budžetskih korisnika.

Uz smanjenje od 58 miliona KM, te očekivana sredstva iz stand by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom, rebalansirani budžet za 2009. godinu je, kako na prihodovnoj, tako i na rashodovnoj strani, projeciran na 2.075.100.000 KM.

Izjašnjenje na amandmane

Vlada FBiH danas je prihvatila dva od pet amandmana koje je na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama FBiH uložila zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Suada Hadžović.

Istovremeno, i Vlada je sama amandmanski djelovala, te danas utvrdila prijedlog dva amandmana. Jedan, prema kojem Vlada FBiH ima obavezu da dokument o politici, zajedno sa svojim izjašnjenjem, dostavlja Federalnom parlamentu, predložio je i delegat u Domu naroda Igor Rajner, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.