Skupština KS
0

Usvojeni zaključci za prevazilaženje teškoća u komunalnim preduzećima

FENA
Druga tematska sjednica Skupštine Kantona Sarajevo u cjelosti je bila posvećena poslovanju kantonalnih javnih komunalnih preduzeća u KS, a završena je usvajanjem zaključaka premijera Besima Mehmedića u cilju prevazilaženja trenutno teškog stanja u kojem se nalaze komunalna preduzeća.

Vlada je obavezana da u suradnji s komunalnim preduzećima ubrza proces uvođenja mjernih instrumenata potrošnje kod krajnjih korisnika. Zatražena je i analiza dosadašnjeg načina subvencioniranja troškova komunalnih usluga, te da Vlada obavi razgovor s Visokim sudskim i tužilačkim vijećem radi iznalaženja bržeg rješenja predmeta koji se odnose na dugovanja za komunalne usluge.

Skupština je na prijedlog Vlade KS usvojila deset zaključaka s ciljem prevazilaženja teške situacije u toj oblasti.

Zadužuje se Vlada KS da pripremi nacrt zakona o neovisnom regulatoru za utvrđivanje i praćanje cijena komunalnih usluga u KS, te da angažira neovisnu instituciju koja će u suradnji s državnim organima i javnim preduzećima popisati javna dobra kojima raspolažu javna komunalna preduzeća i izvršiti njihovu fer finansijsku procjenu, te predložiti uvjete i načine njihovog korištenja.

Poslanici su tokom višesatne rasprave uglavnom bili protiv povećanja cijena komunalnih usluga kao načina za rješavanje teške situacije u komunalnim preduzećima uz tvrdnju da bi to dovelo do još teže socijalne situacije građana.

Informacija o poslovanju kantonalnih javnih komunalnih preduzeća koja je prezentirana na drugoj tematskoj sjednici Skupštine KS pokazuje da su od osam javnih komunalnih preduzeća, koliko ih djeluje na području Kantona Sarajevo, četiri (Sarajevogas, Toplane, Gras i "Vodovod i kanalizacija") u poslovanju iskazale gubitke, a ti akumulirani gubici iznose oko 123 miliona KM.