BiH
4

Usvojeni principi Prijedloga zakona o plaćama u Institucijama BiH

FENA
Na današnjoj sjednici Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH usvojeni su principi Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Predlagač je Vijeće ministara BiH, a riječ je o prvoj komisijskoj fazi. Izmjenama i dopunama zakona, kako je obrazložio direktor Centralne harmonizacijske jedinice Ministarstva finansija i trezora BiH Ranko Šakota, stvaraju se uvjeti da se uspostavi struktura interne revizije u institucijama BiH na način da svi koji obavljaju internu reviziju budu u istom položaju u smislu plaća, nagrađivanja, a posebno za rukovodice interne revizije.

Sadašnja regulativa u vezi plaća, kako je napomenuo Šakota, mogla bi dovesti do toga da rukovodioci jedinica interne revizije koji rade isti ili sličan posao imaju različite plaće. Dakle, ovim izmjenama se rješava taj problem i ujedno stimulišu oni koji su se opredjelili da obavljaju internu reviziju.

Članovi Komisije za finansije i budžet podržali su Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi „Upravljanje zasnovano na rezultatima kroz planove i izvještaje institucija Vijeća ministara BiH", koji je sačinio Ured za reviziju institucija BiH.

Ovaj nalaz je sačinjen s ciljem da se sagleda u kojoj mjeri su institucije Vijeća ministra BiH koristile upravljanje zasnovano na rezultatima, posebno u oblastima od strateškog značaja i više je fokusiran na kvalitet, a manje na kvantitet.

Revizorski izvještaj se, kako je obrazložio zamjenik generalnog revizora Dževad Nekić, zasniva na analizi imlementacije dva strateška cilja Vijeća ministara koji se tiču reforme javne uprave i sistema državne pomoći. Jedan od nalaza ukazuje da prilikom definisanja planskih direktiva, smjernica za svoje institucije, kako je dodao Nekić, Vijeće ministra nije u potpunosti postavilo jasne zahtjeve usmjerene prema rezultatima.

Također, izvještaj sadrži preporuke upućene Vijeću ministara koje bi trebale da doprinesu reformskom procesu uvođenja upravljanja zasnovanog na rezultatima, što bi trebalo povećati efikasnost instituacija Vijeća ministara.

Tokom rasprave drugi zamjenik predsjedavajućeg Komisije, Anto Domazet, iskazao je podršku aktivnostima Ureda za reviziju, kao i ovom kompleksnom nalazu. Na ovom modelu, kako je kazao, treba istrajati i pravo je rješenje da se pozitivna praksa širi na sve institucije BiH. Kao neobrađeno, izdvojio je pitanje informacionog sistema koji bi omogućio da se u realnom vremenu kontinuirano prate aktivnosti na ostvarivanju ciljeva.

Komisija za finansije i budžet danas je, između ostalog, primila k' znanju tromjesečni finansijski izvještaj Ureda za reviziju institucija BiH na dan 31. marta ove godine.