BiH
0

Usvojen Prijedlog budžeta institucija BiH i izmjene Zakona o Elektroprenosu

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) usvojio je danas po hitnom postupku Zakon o izmjenama Zakona o osnivanju kompanije za prenos električne energije u BiH (Elektroprenos BiH).

Zakon je usvojen s 21 glas "za", 18 "protiv" i bez suzdržanih.

Izmjenama je predviđeno da Skupština akcionara donosi odluku o načinu raspodjele dobiti uključujući i akumuliranu dobit, na prijedlog upravnog odbora, a po usvajanju finansijskih izvještaja.

Vijeće ministara BiH je kao predlagač zakona u obrazloženju za hitnu proceduru istaklo da predloženi zakon obuhvata samo izmjene tri člana osnovnog zakona što upućuje na činjenicu da nije riječ o složenom i obimnom zakonu čije bi donošenje zahtijevalo provođenje redovne procedure.

Ovaj prijedlog izazvao je veliko negodovanje međunarodne zajednice čiji su predstavnici u nekoliko navrata pozivali parlamentarce da odbiju ovaj zakon.

Smatraju da Prijedlog zakona ne oslikava ključne zaključke usaglašene između Ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH te ministara oba entiteta nadležnih za sektor energetike s jedne strane i Evropske unije s druge strane tokom sastanka na ministarskom nivou održanom u Briselu 13. novembra 2012.

Navode da je u zaključcima iz novembra prošle godine navedeno da raspodjela neto-dobiti Elektroprenosa BiH prije 2016. ne bi trebalo da bude urađena sve dok uprava kompanije nije u potpunosti funkcionalna, revizija finansijskih računa obavljena te najvažnije - da su usvojeni pouzdani investicioni planovi koji će sadržavati sve platne obaveze, uključujući vraćanje kredita međunarodnim finansijskim institucijama.

Što se tiče Evropske komisije, u pitanje se dovodi nesmetano srednjeročno i dugoročno funkcioniranje Elektroprenosa BiH i visokonaponske mreže u čitavoj zemlji.

Poslanici su u prvom čitanju usvojili Prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2014. godinu.

Prijedlog je usvojen s 23 glasa "za", 14 protiv i dva suzdržana.

Nacrt zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza za 2014. utvrdilo je Vijeće ministara 19. novembra, nakon čega je upućen Predsjedništvu BiH koje je nadležno za predlaganje zakona o budžetu.

Prema Prijedlogu zakona, budžet iznosi 1,797 milijardi KM (1.796.392.968 KM), od čega su ukupni prihodi za finansiranje institucija 950 miliona KM, a prihodi za servisiranje vanjskog duga 846,39 miliona KM i veći su za 57,91 milion KM ili sedam posto u odnosu na ovogodišnji budžet.

Naredna sjednica Predstavničkog doma PSBiH zakazana je za 16. decembar.