Vojna imovina
35

Ustikolina: Sofradžija naredio deložaciju firmi iz objekata bivše vojne kasarne

E. A.
Ustikoljanskim firmama "Baša d.o.o" i "Bauprom" prijeti prisilna deložacija iz objekta bivše vojne kasarne u Ustikolini ukoliko do ponedjeljka 25.decembra sami ne napuste ovu lokaciju.

Načelnik Općine Foča u FBiH Mujo Sofradžija ovakvu odluku smatra neophodnom jer su, kako tvrdi, objekat bivše kasarne i zemljište, godinama nelegalno korišteni.

Riječ je o neperspektivnoj vojnoj imovini, objektu površine od 1.500 kvadratnih metara i zemljištu od 7.000 kvadrata.

Sofradžija je za Klix.ba je pojasnio da je odlukom iz oktobra 2005.godine tadašnje Federalno ministarstvo odbrane, vojni objekat bivše kasarne općini dalo na korištenje bez naknade, ali da je kasarna u međuvremenu uzurpirana od strane privrednih subjekata i korištena bez ugovora što je stvorilo probleme općini.

"Formirali smo komisiju koja je obišla objekat i utvrdila da se u objektu nalaze dva pravna lica bez ugovora i bilo kakvih odobrenja i da koriste objekte bez naknade. Ja sam naredio iseljavanje, radi se o firmi Baša i Bauprom kojima smo dali rok do 25.decembra da napuste prostor kasarne. Cijelo vrijeme jedno lice je koristilo električnu energiju za radionice, računi su dolazili na općinu i plaćalo se po 300, 400 maraka i to traje unazad 10 godina, što je porazno. Zatražili smo od elektrodistribucije da isključi električnu energiju i to je odmah učinjeno. Oni će sigurno biti izbačeni i kasarna će biti vraćena na raspolaganje općini, a kasnije ćemo vidjeti na koji način ćemo koristiti ovaj prostor. Sigurno će biti korišteni u skladu sa zakonskim procedurama i znat će se red", izjavio je Sofradžija.

S druge strane Suad Bašić, vlasnik firme Baša d.o.o tvrdi da prostor kasarne nije nelegalno korišten, što potkrepljuje ugovorima iz 2015. i 2020.godine sa općinom Foča u FBiH, prema kojim im je objekat dodijeljen bez naknade, a ugovor je produžavan svake godine.

"Ja normalno predam za registraciju firme, odnosno doregistraciju jer sam d.o.o i krenemo legalno i normalno, meni je bilo bitno da imam gdje da se smjestim. Tadašnja struktura općine je išla da mi pomogne jer im je bilo vrlo bitno da se zapošljavaju radnici. Ja sad ima problem, moja oprema i mašine ne mogu stati u jednu kesu ili kofer da to mogu iznijeti, imam kamione, bagere, mikser, dosta mehanizacije, gdje ću to dislocirati, ili moram pored ceste, nemam rješenje. Ovo je direktan udar na mene", izjavio je Bašić.

Objekte neperspektivne vojne imovine koristilo je i JKP “Ušće”, a na pitanje načelniku općine Sofradžija kako je moguće da općina kao osnivač to nije znala, odgovorio je da su službe prikrivale ove i druge podatke.

Sofradžija nam je kazao i da je zbog posljednjih događaja u općini dobio prijetnje, no nije bio konkretan od koga i o kakvim vrstama prijetnji se radi. Na pitanje da li je o tome obavijestio policiju odgovor je bio negativan.

"Svakakve vrste prijetnji, da ne navodimo, neću poduzeti ništa, nisam prijavljivao policiji", kazao je Sofradžija.

On je najavio da će u budžetu za narednu godinu planirati sredstva za popravku oštećenja u bivšoj kasarni, te raspisati javni poziv za njeno izdavanje u skladu sa zakonom. Ističe kako od iznajmljivanja ove imovine općina može očekivati značajne prihode.