BiH
0

Ustavni sud RS o zahtjevu Kluba Bošnjaka

SRNA
Ustavni sud RS
Ustavni sud RS
Ustavni sud Republike Srpske razmatrat će danas prihvatljivost zahtjeva Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda kojim se osporava izbor Aleksandra Džombića za predsjednika Vlade, potvrđeno je Srni u Ustavnom sudu.

Ukoliko odluči da je zahtjev prihvatljiv, Ustavni sud će ga razmatrati i u roku do mjesec dana je obavezan da donese konačnu odluku.

Na sjednici Vijeća naroda 10. januara Klub Bošnjaka povukao je zahtjev za zaštitu vitalnog nacinalnog interesa na izbor i sastav Vlade RS, ali je ostao pri osporavanju Džombića za premijera.
 
Predsjednik Ustavnog suda RS Mirko Zovko u izjavi za "Večernje novosti" nije želio da prejudicira da li će zahtjev Kluba Bošnjaka biti prihvaćen. 

"Ne mogu da prejudiciram i sada govorim da li će zahtjev Kluba Bošnjaka biti odbačen ili prihvaćen i da li će uopšte ići u meritum. To će se znati poslije sjednice", kaže Zovko. 

Prema njegovim riječima, već je poznato da se preduzimaju političke akcije pojedinih stranaka koje žele da dovedu Ustavni sud u zavisnost od raznih pritisaka, a pogotovo preko medija. 

Profesor na banjalučkom Pravnom fakultetu Petar Kunić izjavio je da je cijela situacija oko veta Bošnjaka samo nadležnost Srpske i da tu nema nikakave priče da bi Ustavni sud BiH trebao o tome da odlučuje. 
"To su pravne akrobacije koje dolaze iz Bošnjačke kuhinje kako bi se blokirala vlast u RS. Ovdje nema priče oko vitalnog interesa jer kako će biti primjer vitalnog interesa izbor premijera RS. Pa, naravno da će tu biti Srbin", rekao je Kunić.