BiH
0

Ustavni sud Hrvatske pušta Štelu na slobodu?

SRNA
Vinko Martinović - Štela
Vinko Martinović - Štela
Ustavni sud Hrvatske prihvatio je tužbu koju je podnio Vinko Martinović - Štela i naložio da on bude pušten na slobodu, javili su hrvatski mediji.
Kako okolnosti zbog kojih se određuje pritvor nisu konkretizovane, okrivljeni svojim ponašanjem, od kada je pušten sa izdržavanja kazne na koju je osuđen u Haškom tribunalu,nije ukazao na mogućnost da ponovi krivično djelo, a i sam postupak pokrenut je prije mnogo vremena, navodi se u obrazloženju suda.

Martinović je u pritvoru od 16. marta po potjernici raspisanoj zbog pokušaja ubistva Zdravka Čuljka 1996. godine u Mostaru.

Čuljak je, prema optužnici, pretučen palicama za bejzbol po Štelinom nalogu.

Martinović, Hrvat iz BiH, pušten je u januaru iz italijanskog zatvora, nakon što je odslužio dvije trećine 18-godišnje zatvorske kazne zbog zločina nad bošnjačkim civilima u zapadnoj Hercegovini 1993. i 1994. godine.

Uhapšen je u martu na graničnom prelazu kod Metkovića po međunarodnoj potjernici. Protiv Martinovića je na snazi i međunarodna potjernica raspisana po nalogu zagrebačkog Županijskog suda pred kojim je 1998. godine optužen za ubistvo jedne žene u Mostaru. Iste godine na zagrebačkom sudu nepravosnažno je osuđen na osam godina zatvora, ali je Vrhovni sud pet dana prije njegovog izručenja Haškom tribunalu u avgustu 1999. godine ukinuo presudu i slučaj vratio na početak.