BiH
0

Ustavni sud FBiH 29. augusta o predmetu Budimir-Nikšić

SRNA
Živko Budimir (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Živko Budimir (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ustavni sud Federacije BiH (FBiH) odlučio je da 29. augusta bude oržana sjednica ovog suda sa javnom raspravom na kojoj će se odlučivati o zahtjevu koji je podnio predsjednik ovog entiteta Živko Budimir u vezi sa rješavanjem spora između njega i predsjednika Vlade Nermina Nikšića o poštivanju odluke o prihvatanju ostavke ministra prostornog uređenja Desnice Radivojevića.

Ustavni sud je donio rješenje o spajanju ovog predmeta sa predmetom za rješavanje spora između predsjednika Vlade i predsjednika FBiH u vezi sa donošenjem odluke predsjednika FBiH o prihvatanju ostavke federalnog ministra za prostorno uređenje.

Ustavni sud je odlučio da u ova dva predmeta nije moguće donijeti privremenu mjeru jer postoje sporna pitanja koja se jedino mogu riješiti zakazivanjem javne rasprave.

Federalni Ustavni sud je donio i odluku da 28. augusta bude održana sjednica sa javnom raspravom o predmetu koji se odnosi na rješavanje spora između Denisa Zvizdića i Stanka Primorca sa Predstavničkom domom Parlamenta FBiH, a u vezi sa njihovim smjenama, kao i ostalih odluka donesnih na 16 sjednici ovog doma.

Ustavni sud FBiH je donio ovu odluku s obzirom na brojna sporna pitanja na koja nije dobio odgovor, a koja se ne mogu riješiti bez aktivnog učešća svih stranaka u postupku.

U saopštenju iz ove pravosudne institucije navodi se da je Ustavni sud stanovišta da vođenje odgovorne politike od strane zakonodavne i izvršen vlasti u FBiH pretpostavlja uzdržanost u donošenju značajnih odluka u narednom periodu do rješavanja pokrenutih sporova pred ovom institucijom.