BiH
278

Ustavni sud BiH: Bilala Bosnića u zatvoru može posjećivati samo jedna žena

Klix.ba
Ustavni sud BiH na posljednjoj sjednici razmatrao je između ostalog i žalbu Huseina Bilala Bosnića, osuđenog zbog podsticanja na terorizam, zbog navodnih povreda prava na porodični život.

Husein Bilal Bosnić je u novembru prošle godine osuđen na sedam godina zatvora zbog krivičnog djela podsticanja na terorističku aktivnost, vrbovanja radi terorističkih aktivnosti i organiziranja terorističke grupe.

Bosnić se Ustavnom sudu BiH žalio na zabranu Suda BiH, koji mu nije dozvolio da ga u zatvoru posjećuju sve njegove žene, već samo jedna, i to ona s kojom je vjenčan pred matičarem. Sa preostale tri žene Bosnić je u šerijatskom braku, ali je od Suda BiH tražio dozvolu da ga i one mogu posjećivati u zatvoru.

"U svezi s pravom na porodični život (poštovanje privatnog i obiteljskog života, doma i prepiske), Ustavni sud Bosne i Hercegovine je zauzeo stajalište da nema povrede apelantova prava na poštovanje privatnog i porodičnog života, doma i prepiske u situaciji kada su članovima uže porodice, zakonitoj supruzi i djeci rođenoj u braku i izvan braka, te advokatu omogućeni posjeti apelantu u pritvorskoj jedinici, te da zabrana da apelanta posjećuju majke njegove djece s kojima je vjenčan prema pravilima islamskog prava ne pokreće pitanje kršenja prava na porodični život kada Pbiteljski zakon ne poznaje niti priznaje takve veze", navodi se u odluci Ustavnog suda BiH.

Sve Bosnićeve supruge žive u mjestu Bregovi nedaleko od Bužima u porodičnoj kući. Navodno Bosnić sa četiri žene ima 18 djece.

Podsjećamo, u prvostepenoj presudi se navodi da je Husein Bosnić tokom 2013. i 2014. godine kao pripadnik tzv. selefijske zajednice organizirane na području Bosne i Hercegovine, van zvaničnih institucija Islamske zajednice u BiH, u nekoliko gradova na području BiH, kao što su zajednica u Velikoj Kladuši i zajednica u Gornjoj Maoči, radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u našoj zemlji i regionu, svjesno sa pozicije vjerskog autoriteta u toj tzv. selefijskoj zajednici, javno podstrekavao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

Bosnić je javno na skupovima na kojima je okupljao pripadnike selefijske zajednice, kao i putem društvene mreže YouTube, održavao i objavljivao svoje govore i upućivao javne poruke s ciljem podsticanja pripadnika selefijske zajednice da postanu pripadnici organizirane terorističke grupe IDIL u tzv. Islamskoj državi i kao pripadnici te grupe učestvuju u aktivnostima koje organizira ta teroristička organizacija.

U izdržavanje sedmogodišnje kazne Bosniću će biti uračunato vrijeme provedeno u zatvoru. Prilikom donošenja presude Sud BiH je uzeo u obzir olakšavajuće okolnosti, a to su da je Bosnić porodičan čovjek, oženjen, otac 18-ero djece i da ranije nije osuđivan. Kao otežavajuću okolnost Sud BiH je uzeo to što Bosnić niti u jednom iskazu nije pokazao kajanje i ostao je pri tvrdnji da je nije kriv što je tumačio vjeru.