Općina osigurala novac
9

Ustanova Hilfswerk će pomagati najugroženijim građanima Novog Sarajeva

B. R.
Hasan Tanović i Lejla Brulić (Foto: Općina Novo Sarajevo)
Hasan Tanović i Lejla Brulić (Foto: Općina Novo Sarajevo)
Općina Novo Sarajevo će finansirati rad Ustanove socijalne zaštite Hilfswerk - Kuća podrške, a novac će biti iskorišten za kućnu njegu i pomoć osobama u stanju potrebe sa područja ove općine.

Iz ove općine saopćili su da su načelnik Novog Sarajeva Hasan Tanović i direktorica spomenute ustanove Lejla Brulić potpisali ugovor o finansiranju.

Ustanova socijalne zaštite Hilfswerk – Kuća podrške će, kako je navedeno, pružati podršku osobama sa spiska koji je pripremljen u saradnji Službom socijalne zaštite Novo Sarajevo, a kojima će se, u skladu sa potrebama, osigurati pomoć u kući, individualna njega, obavljanje lične higijene, plaćanje računa, nabavka namirnica, pratnja pri izlasku, odlasku ljekaru te redovnoj nabavci lijekova.

Općina Novo Sarajevo, kako je naglašeno, prvi put na ovaj način počinje sa pružanjem podrške osobama koja pripadaju osjetljivoj kategoriji društva na području općine, a kod kojih postoji potreba za pomoći i kućnom njegom. Za ove namjene izdvojeno je 10.000 KM.

Tanović je istakao je da je Općina Novo Sarajevo, kako je rekao, odmah prepoznala kvalitet usluge koju pruža Hilfswerk - Kuća podrške, kao i način njihovog djelovanja u ovoj oblasti.

"Bitno je istaći da su usluge koje pruža ova organizacija po standardima Austrije i smatramo da najugroženiji građani naše općine zaslužuju jednu ovakvu podršku. U kontaktu sa Službom socijalne zaštite Novo Sarajevo izabrano je osam korisnika koji su u stanju socijalne potrebe, a trebaju ovu vrstu pomoći. Budući da naše nadležne zdravstvene ustanove ne mogu adekvatno pružiti ovu vrstu pomoći svim korisnicima s područja naše općine, odlučili smo se, kao socijalno osviještena lokalna zajednica, da u saradnji sa Hilfswerkom omogućimo ovu vrstu pomoći onima kojima je najpotrebnija", izjavio je Tanović.

Direktorica Hilfswerka Lejla Brulić kazala je da će za neke osobe biti potrebna veća njega, a za neke manja, te da će u skladu s tim i biti usmjerena ova finansijska sredstva Općine koja su osigurana do kraja ove godine. Pored Općine Novo Sarajevo, ova socijalna ustanova sarađuje i sa općinama Centar Sarajevo i Hadžići, saopćili su iz Općine Novo Sarajevo.