BiH
0

Uspješno završena kampanja "Moj je život moja pjesma“

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Kampanja “Moj je život moja pjesma”, koja je imala za cilj povećati svijest žena o raku grlića maternice kao oboljenju koje se može spriječiti i uspješno liječiti, uspješno je završena, saopćeno je iz Udruženja građanki “Renesansa”.

Kampanja je počela 28. decembra prošle godine kao dio panevropske aktivnosti pod okriljem Evropske asocijacije za borbu protiv raka grlića maternice (ECCA), promocijom pjesme “Moj je život moja pjesma” bh. autorice Maye Sar, koju su izvele zajedno s Mayom Sar, Nina Badrić, Karolina Gočeva i Aleksandra Radović - neprikosnovene muzičke umjetnice iz regiona.

UNFPA je prepoznao važnost kampanje od samog početka te postao najznačajniji partner i podrška projekta. Značajnu podršku projektu je pružio i BH Telecom.

Kao što je bilo i predviđeno, kampanju su obilježila dva događaja - aukcija koja je upriličena 25. januara u Bošnjačkom institutu, te humanitarni koncert koji je održan 26. januara u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu.

Oba događaja su imala za cilj prikupiti sredstva koja će biti usmjerena u Fond za prevenciju raka na grliću materice koji je prije početka kampanje formiran pri Udruženju građanki “Renesansa”. U isti Fond će biti uplaćena i sredstva od prodaje ulaznica za humanitarni koncert, kao i sredstva koja su prikpljena putem humanitarnih telefona.

U cilju transparentog upravljanja prikupljenim sredstvima, Udruženje građanki “Renesansa” će, skupa s partnerskim organizatorima ove kampanje, upriličiti konferenciju za novinare na kojoj će predstaviti svim ljudima koji su dali novčani doprinos na bilo koji od načina koji su bili na raspolaganju, tačan iznos od prikupljenih sredstava naznačenog u Fond, kao i plan njihove namjene.

Udruženje “Renesansa” posebnu zahvalnost upućeje svim sredstvima informiranja, koja su pružila nesebičnu podršku izvještavajući o komapanji, postavljajući skoro svakodnevno informacije na web portalima, te organizujući tematske emisije o ovoj temi.

Za Udruženje “Renesansa”, kao i za naše partnere, ovo nije kraj kapmanje, već početak jedne dugoročne saradnje sa jednim ciljem - eliminirati broj oboljelih žena od raka na grliću materice i spriječiti njegovu pojavu u cjelosti, saopćeno je iz Udruženja “Renesansa”.