BiH
1

Uspješno okončana akcija čišćenja "Pijavičkog jezera"

FENA
Divlje deponije su predstavljale prijetnju za jezero
Divlje deponije su predstavljale prijetnju za jezero
U najsloženijoj petodnevnoj akciji koju je organiziralo udruženje "Ekotim", u saradnji s lokalnim organizacijama, te uz podršku Fonda za zaštitu okoliša FBiH i Općine Gornji Vakuf-Uskoplje, očišćene su obale "Pijavičkog jezera".

Divlje deponije na obalama ovog jezera predstavljale su prijetnju za jezero, podzemne vode i lokalno stanovništvo, ali i endemičnu medicinsku pijavicu "Hirudo medicinalis", po kojoj je ovo jezero i dobilo ime. Ova vrsta zaštićena je međunarodnim konvencijama (CITES, Bernska) a prema IUCN smatra se ugroženom vrstom.

Akcija je realizirana uz pomoć mehanizacije komunalnog preduzeća "Radovina", te požrtvovanog angažmana predstavnika lokalnih organizacija "Stop ovisnosti", "Sportsko ribolovno društvo Vrbas", "Gorska služba spašavanja - stanica Gornji Vakuf-Uskoplje", "Eko udruga Aurea Vranica" i "Ekološki pokret 2001".

Izvađeno je i odvezeno 35 kamiona, odnosno oko 30 tona otpada.

Pored jako strmih obala jezera, dodatnu opasnost su predstavljala neeksplodirana ubojna sredstva zaostala iz prethodnog rata.

Svaki dan lokalni stanovnici su dolazili s informacijama gdje su sve bacali tromblone, bombe, municiju i slično, pa je bio neophodan izniman oprez.

Pored ove akcije, planirana je i provodi se i edukativna kampanja za građane o problemima koji mogu nastati radi neodgovornog odlaganja otpada, te opasnostima koje prijete građanima od divljih deponija.

Projekt "Sve što danas baciš u rijeku/jezero, sutra ćeš popiti iz česme/slavine" realaizira "Ekotim" uz finansijsku podršku Fonda za okoliš FBiH i Općine Gornji Vakuf-Uskoplje.