Ovjera političkih partija
0

Uslove za izlazak na izbore nisu ispunili SBBBiH, PDP, BPS, SDU...

FENA/Sarajevo-x
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) danas je na sjednici u Sarajevu od ukupno 48 prijava za ovjeru političkih partija ovjerila 25 političkih partija za izborne jedinice za koje ispunjavaju zakonom propisane uvjete.

Od 15 prijava za ovjeru nezavisnih kandidata CIKBiH je ovjerio tri nezavisna kandidata. Odbijena je prijava za ovjeru nezavisne kandidatkinje Vide Savić, jer je prijava bez prateće dokumentacije dostavljena faksom.

Preostale 23 političke partije i 11 nezavisnih kandidata koji su podnijeli prijavu za ovjeru učešća za opće izbore 3. oktobra imaju rok od dva dana od dana prijema obavijesti da otklone nepravilnosti prijave. Nepravilnosti se uglavnom odnose na nedovoljan broj valutnih potpisa podrške i neovjerenu izjavu da nema smetnji za kandidovanje, saopćeno je iz Centralne izborne komisije BiH.

Među strankama koje nisu ispunile uslove za izlazak na izbore su i Partija demokratskog progresa (PDP), Socijaldemokratska unija BiH (SDU) Savez za bolju budućnost BiH (SBBBiH), Hrvatska stranka prava BiH, Savez za bolju Srpsku, Partija pravog puta, Demokratska partija...