Parlament Federacije BiH
0

Uskoro rasprava o novim simbolima Federacije

FENA
Ismet Osmanović, predsjednik federalne komisije čiji je mandat da provede proceduru izbora novih obilježja Federacije BiH - grba i zastave, očekuje da će u Federalnom parlamentu nakon ljetnje pauze vrlo brzo biti otvorena poslanička rasprava o prijedlozima odabranim na odgovarajućem konkursu za novi likovni izgled ovih federalnih simbola.

Komisija kojom predsjedava Osmanović odlučila je, naime, u julu da Federalnom parlamentu dostavi - umjesto po jedan, po tri prijedloga za novi izgled grba i zastave. Autori prijedloga prethodno su aplicirali na odgovarajućem javnom konkursu i ostali u užem izboru.

Komisija se nije mogla odlučiti za po jedan prijedlog jer nije imala konsenzus za to, podsjetio je Osmanović.

Od tri prijedloga za novi izgled grba Federacije, jedan likovno sadrži nacionalna obilježja triju konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini, odnosno u Federaciji. Unutar tog predloženog grba su po tri mala grba sa šahovnicom, ljiljanima i sa četiri slova "s".

Drugi predloženi grb likovno se sastoji od tri krova kao simbola triju konstitutivnih naroda koji žive u jednoj kući, a treći je stilizovan od triju boja, zelene, plave i crvene.

Autori ovih prijedloga su Rijad Sujoldžić, Muamer Adilović i Selver Porča, svi iz Sarajeva.

Kad su u pitanju prijedlozi za novi likovni izgled zastave Federacije BiH, sve tri varijante koje je Komisija uputila Federalnom parlamentu sastoje se od triju boja: crvene, zelene i plave. Razlika je u tome što su u jednom prijedlogu boje označene horizontalno, u drugom vertikalno, a treći sadrži i plavu valovitu liniju.

Autori ovih prijedloga su iz Sarajeva: Refik Rašinlić, Ramiz Ćinara i Rijad Sujoldžić.

U Federalnom parlamentu Predstavnički dom treba da odluči o izboru novih federalnih obilježja većinom glasova. Ta procedura predviđena je i u Domu naroda, ali u njemu je pored opće većine potrebna i većina glasova svakog od delegatskih klubova triju konstitutivnih naroda.

To istovremeno znači da prijedlozi mogu biti osporeni od svakog kluba u Domu naroda, napomenuo je Osmanović.

Nove simbole Federacije BiH, kao i drugog bh. entiteta, Republike Srpske, potrebno je ustanoviti jer se Ustavni sud BiH izjasnio da su dotadašnja entitetska obilježja neustavna pošto ne odražavaju ravnopravnost triju naroda Bosne i Hercegovine na cijelom njenom prostoru.