BiH
20

Uskoro modernizacija i rekonstrukcija 21 pravosudne institucije u BiH sredstvima EU

Piše: A. B.
Delegacija Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini je putem programa IPA sredstava osigurala sredstva za rekonstrukciju i modernizaciju 21 pravosudne institucije u BiH, kazali su za Klix.ba iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

Sredstva za rekonstrukciju i izgradnju objekata pravosudnih institucija je osigurala Delegacija EU u BiH putem programa IPA uz učešće domaćih vlasti, a iznos sredstava određuje Delegacija EU u BiH shodno obimu projekata.

Više decenija većina pravosudnih institucija u BiH nije imala značajnijih kapitalnih ulaganja u infrastrukturu. Nedostaci su se posebno ogledali u lošoj funkcionalnoj organiziranosti institucija.

S tim u vezi u toku je realizacija programa IPA 2012. u okviru kojeg se realizira nekoliko projekata i to rekonstrukcija postojeće zgrade i izgradnja novog dijela zgrade Osnovnog suda i rekonstrukcija i nadogradnja postojeće zgrade Okružnog suda u Banjoj Luci, izgradnja nove zgrade Kantonalnog suda u Bihaću, izgradnja nove zgrade Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, rekonstrukcija zgrade Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, rekonstrukcija i dogradnja dodatnog prostora u potkrovlju Kantonalnog suda u Mostaru, izgradnja aneksa zgrade Tužilaštva BiH, rekonstrukcija objekta u kojem su smješteni Okružno tužilaštvo u Doboju, Okružni sud u Doboju, Okružni privredni sud u Doboju i Osnovni sud u Doboju (rekonstrukcija u okviru pomoći poplavom pogođenim područjima, op. a).

Realizacija programa IPA 2012. je u toku, dok se početak realizacije programa IPA 2015. očekuje u narednom periodu. Rekonstrukcijom zgrada pravosudnih institucija u BiH će se stvoriti bolji fizički i tehnički preduvjeti za njihov rad.

U narednom periodu bi se trebao realizirati program IPA 2015. koji podrazumijeva realizaciju projekata i to modernizaciju i rekonstrukciju nove zgrade Općinskog suda u Tuzli, rekonstrukciju zgrade u kojoj su smješteni Kantonalni sud u Tuzli, Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona, kao i izgradnja zgrade Palate pravde u Trebinju u kojoj će biti smješteni Okružni i Osnovni sud te Okružno tužilaštvo u Trebinju, rekonstrukcija i dogradnja Osnovnog suda u Gradišci, rekonstrukcija i dogradnja Općinskog suda u Ljubuškom, rekonstrukcija i dogradnja Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu te rekonstrukcija Osnovnog suda u Foči.

Projekat nabavke sredstava je realiziran u saradnji s Vladom Švedske putem Projekta unapređenja efikasnosti pravosuđa te je izrađena projektna dokumentacija u vrijednosti od 684.540,00 KM.

Iz VSTV-a ističu da vrijeme realizacije radova zavisi od perioda implemenatcije programa IPA.