BiH
0

Usklađivanje Krivičnog zakona BiH s odredbama konvencija o borbi protiv terorizma

FENA
Bosna i Hercegovina će u narednom periodu morati uskladiti odredbe Kaznenog zakona sa 16 međunarodnih konvencija koje se odnose na borbu protiv terorizma, zaključak je trodnevnog savjetovanja koje je u Sarajevu organiziralo Ministarstvo sigurnosti BiH.

Na skupu pod nazivom "Implementacija međunarodnih instrumenata i međunarodne saradnje u borbi protiv terorizma" o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH razgovarali su predstavnici relevatnih bh. institucija i međunarodnih organizacija.

Iako su krivična djela terorizma definirana odredbama ovog zakona, potrebno je načiniti određene izmjene i dopune koje se odnose na Glavu 17 Krivičnog zakona BiH.

Kako je izjavio predstavnik UN-ovog Ureda za borbu protiv narkotika i kriminala Stefano Betti, odredbe ovog zakona treba uskladiti s nizom novih konvencija koje je međunarodna zajednica donijela 2005. godine.

Osim Konvencije Vijeća Evrope o prevenciji terorizma i Okvirne odluke Vijeća Evropske unije o borbi protiv terorizma, potrebno je u zakon uključiti i odredbe konvencija o suzbijanju nuklearnog terorizma i njegovog finansiranja.

Također, značajna je i konvencija koja se odnosi na suzbijanje pripremnih aktivnosti koje se odnose na regrutaciju i obuku za obavljanje terorističkih aktivnosti.

Betti ističe da će zemlje članice Konvencije uključivanjem novih odredbi u svoje krivične zakone poboljšati međusobnu saradnju u oblasti krivičnih pitanja.

Kako je rečeno, usklađivanjem Krivičnog zakona BiH u ovoj oblasti nastoji se napraviti pravni okvir koji će domaćim organima vlasti omogućiti djelotvorniju borbu protiv terorizma.