BiH
14

Uredba o nadležnosti i upravljanju nad igralištima u KS još nije završena

Piše: S. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Uredba koja treba jasno definisati ko će upravljati dječijim igralištima i malim sportskim terenima u Kantonu Sarajevo te ih održavati, još uvijek je u pripremi. Osim toga nije poznato koliko će novca u budžetu KS biti izdvojeno za tu namjenu.

Prije nešto više od dva mjeseca, na inicijativu načelnika Općine Novi Grad Sarajevo Semira Efendića održan je sastanak premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića, sa nadležnim ministrima, načelnicima općina i direktorima komunalnih preduzeća, gdje je dogovoreno donošenje posebne uredbe o nadležnosti nad upravljanjem i održavanjem igrališta i malih sportskih terena.

Inicijativa je pokrenuta nakon tragičnog događaja u sarajevskom naselju Dobrinja, kada je smrtno stradao dječak Salih Pačariz na kojeg je pala konstrukcija gola na sportskom igralištu.

Izneseni su zaključci da je čak 90 posto igrališta neadekvatno i nesigurno za korištenje. Glavni razlog za takvo stanje je nedefinisana zakonska regulativa, koja nije precizirala nadležnosti za njihovo održavanje.

Do sada je formirana Komisija koja treba usaglasiti spomenutu uredbu i jasno odrediti nadležnosti.

"Komisija je dva puta zasjedala u posljednjih deset dana, gdje je dogovoreno koje segmente uredba treba sadržati te definisanje svakog člana o upravljanju i nadležnosti nad malim sportskim terenima, ali i zelenim površinama i rekreacionim zonama u Kantonu Sarajevo", istakli su za Klix.ba iz Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture KS.

Tek nakon što Komisija utvrdi prijedlog uredbe i definiše svaki pojedini član, uredba će biti proslijeđena Vladi KS na usvajanje. Za sada nije poznato kada će prijedlog uredbe biti završen, kao ni to koliki će iznos u budžetu KS biti planiran za ovu namjenu.

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić za Klix.ba ističe da će Općina planirati određena sredstva za popravke igrališta nad kojima ima nadležnost, ali da se još uvijek čeka precizno definisanje uredbe o nadležnosti za održavanje igrališta.

"Na tematskoj sjednici Općinskog vijeća donesen je zaključak o izdvajanju sredstava za hitne intervencije i popravke igrališta, tako da u prijedlogu budžeta imamo određena sredstva za tu namjenu, ali još ne znamo na koji način će uredba regulisati održavanje i popravke te da li će to raditi JKP Park ili neko drugi", istakao je Efendić.