BiH
100

Uprkos obećanjima nadležnih čopori pasa i dalje traumiraju građane Sarajeva

Piše: M. Nukić
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Iako je u Vladi KS još u junu 2013. godine najavljivano da od jula iste godine neće više biti pasa lutalica na ulicama Sarajeva, to se nije dogodilo. Slična informacija o sklanjanju pasa najavljena je i u septembru 2014. godine, ali problem pasa lutalica je i dalje prisutan, a građani svakodnevno dolaze u Hitnu pomoć KS zbog ujeda. Problem imaju i u vrtićima JU Djeca Sarajeva, koji su apelovali na hitno rješavanje ovog gorućeg problema, zbog sigurnosti djece, ali i radnika.

Građani Sarajeva svakodnevno se javljaju redakciji portala Klix.ba te opisuju svoje probleme s psima lutalicama koji se nerijetko kreću i napadaju u čoporu. Stanovnici ulice Streljačka u Starom Gradu kazali su kako su napadi čopora pasa u tom dijelu grada učestali u posljednja dva mjeseca.

Djeca strahuju

"Molili smo nadležne da uklone te pse, ali nijedan apel nije urodio plodom. Veći problem je to što su više puta napali djecu koja pored njih moraju proći na putu do škole. U posljednje vrijeme djeca čak odbijaju da idu u školu jer ih je strah, ili krenu u školu, ali kada dođu do dijela ulice gdje su psi, vrate se kući. Na sreću, niko još nije povrijeđen, ali mislimo da to neće trajati još dugo, jer stanje postaje sve gore", kazali su stanovnici ulice Streljačka.

Problem s psima lutalicama imali su i radnici JU Djeca Sarajeva, koji su apelovali na rješavanje problema zbog nekoliko napada na njihove radnike, te okupljanja čopora pasa u njihovim dvorištima. Prošle sedmice imali su još jedan napad psa lutalice na radnicu koja je sa svojim djetetom išla u vrtić, srećom nije došlo do tragedije.

"Gorući problem je u dvorištu vrtića 'Trešnjica' u Vogošći, gdje se nalazi čopor pasa. Dobili smo informaciju da su radnici Lokoma na terenu i da rade. Taj problem treba riješiti zbog sigurnosti djece, da mogu sigurno ući u vrtić i izaći iz njega, te boraviti u dvorištu. Mi nemamo ništa protiv pasa, ali smatramo da psima nije mjesto u dvorištu vrtića", rekla je za naš portal direktorica JU Djeca Sarajeva Mirjana Jovanović-Halilović.

Svakodnevni ujedi pasa lutalica

Dvroište vrtića Trešnjica
Dvroište vrtića Trešnjica

Podsjetimo, početkom januara uposlenicu ove ustanove napao je čopor pasa lutalica u blizini vrtića Biseri u naselju Kovači, a prvi napad u blizini istog vrtića dogodio se u septembru prošle godine.

Direktorica JU Hitna pomoć KS Sena Softić-Taljanović kazala je kako u ovu ustanovu i dalje dolaze pacijenti zbog ujeda pasa.

"Nije došlo ni do povećanja niti smanjena broja pacijenata koji su došli zbog ujeda pasa. Možemo reći da je isti broj kao i u ovom periodu prošle godine", rekla je Softić-Taljanović za Klix.ba.

U prvih osam mjeseci prošle godine zabilježeno je 678 ujeda pasa na području KS, a riječ je samo o podacima Hitne pomoći, što znači da je broj veći jer su neki pacijenti otišli u bolnice ili domove zdravlja.

Obećanje, ludom radovanje

Obećanja iz KS data su u dva navrata. Prvo obećanje dato je u junu 2013. godine gdje su Grad Sarajevo, Ministarstvo privrede KS, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS i devet sarajevskih općina potpisali ugovor vrijedan 780.000 KM sa Murai komercom o upravljanju azilom za pse u Prači. Planirano je da se psi lutalice uklanjaju sa ulica i smještaju u azile. Ministri Zlatko Petrović i Emir Hrenovica kazali su da od mjeseca jula 2013. godine neće biti pasa lutalica na ulicama Sarajeva.

Zatim, u septembru prošle godine, nakon što je u Hitnoj pomoći zabilježen rekordan broj pacijenata koji su došli zbog ujeda pasa, održana je konferencija za novinare u KS gdje je rečeno kako je oformljen kafilerijski tim pri JKP Rad koji će početi raditi 22. septembra, no do toga nije došlo. U decembru je potom objavljeno kako kafilerija ne radi jer nije registrovana.

Prema saopćenju Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS iz decembra prošle godine, Higijenski servis Lokom je bio jedini koji je vršio uklanjanje pasa lutalica sa ulica, dok se preduzeće Murai-komerc, s kojim je također potpisan ugovor, očitovalo da ne može postupati prema dobijenim zahtjevima Inspektorata veterinarske inspekcije jer, kako su rekli, firma nema podršku nadležnih organa u smislu finansiranja usluga rada skloništa za životinje i higijenskog servisa.