BiH
0

Uplaćena sredstva EU za procesuiranje ratnih zločina

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini uplatila je 2,9 miliona eura predviđenih u okviru podrške Evropske unije naporima BiH na procesuiranju ratnih zločina, saopćeno je iz Delegacije Evropske unije u BiH.

Riječ je, kako pojašnjavaju, o drugoj tranši sredstava namijenjenih za finansiranje rada 142 uposlena angažirana na procesuiranju predmeta ratnih zločina (tužitelji, suci, pravni saradnici, istražitelji i drugo osoblje za podršku) u cijeloj BiH.

Oslobađanje te tranše bilo je uslovljeno usvajanjem cjelodržavnog strateškog okvira za reformu sektora pravde (SRSP).

Nakon značajnih kašnjenja SRSP je usvojen u septembru 2015. godine. Bh. vlasti su potom dostavile procjenu na koji način su ispunjeni potrebni uslovi. Europska komisija i Delegacija Europske unije završili su potrebne analize i procedure te prebacile sredstva Trezoru BiH.Trezor je dalje odgovoran za prijenos sredstava nadležnim tijelima u cijeloj zemlji. Prijenos bi trebao biti urađen bez odlaganja, navodi se u saopćenju.

Govoreći o tome, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU, ambasador Lars-Gunnar Wigemark je istakao da se BiH suočava s jedinstvenim izazovom u rješavanju velikog broja preostalih predmeta ratnih zločina.

"Upravo iz tog razloga Evropska unija će osigurati gotovo 15 miliona eura (14,86 miliona eura) tokom petogodišnjeg perioda za finansiranje kontinuiranih istraga i procesuiranje značajnog broja preostalih predmeta ratnih zločina u cijeloj zemlji. Da je BiH ispunila uslove kako je to bilo predviđeno, drugi tranša bi bila isplaćena još prije godinu dana", kazao je.

Sveukupni cilj podrške Evropske unije je smanjenje broja predmeta ratnih zločina s poznatim osumnjičenim/a za najmanje polovicu do kraja 2018. godine.

Prva tranša je isplaćena u decembru 2013. godine. Pored budžetske podrške, Evropska unija je, također, pomogla bh. vlastima na razvoju tehničkih kapaciteta povezanih s istragama i presudama u predmetima ratnih zločina, saopćeno je iz Delegacije Evropske unije u BiH.