Problem Trgovske gore
33

Upitno održavanje zajedničke sjednice vlada Hrvatske i BiH, Nešić i Košarac postavili uslov

N. V.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Sastanak Vlade Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u Zagrebu je trebalo da bude održan sutra, 20. juna, međutim to je upitno s obzirom na to da ministri Srbi ne žele učestvovati ukoliko problem odlaganja otpada na Trgovskoj gori ne bude jedna od tema.
Večeras je održana radna večera dvije vlade na kojoj nije postignut dogovor o tački dnevnog reda koja bi tretirala odlagalište nuklearnog i radioaktivnog otpada na lokalitetu Čerkezovac, na samoj granici sa Bosnom i Hercegovinom.

Riječ je o temi koja je jedno od ključnih bh. pitanja o kojem su posebno glasni političari i zvaničnici iz Republike Srpske s obzirom na to da je riječ o dijelu Hrvatske koji graniči sa tim entitetom. Procjenjuju da bi pravljenje odlagališta za otpad iz nuklearne elektrane Krško u velikoj mjeri zagadilo prirodno okruženje i ljepote tog dijela BiH, uključujući i opasnost po rijeke. Također je riječ o trusnom području zbog čega bi rizik mogao biti još veći.

Ministar sigurnosti Nenad Nešić je za Klix.ba potvrdio da on i ministar vanjske trgovine i ekonomskih poslova Staša Košarac neće učestvovati na sutrašnjoj zajedničkoj sjednici ukoliko se ne predomisle i ne stave tačku o Trgovskoj gori na dnevni red.

Moguće je da se pitanje Trgovske gore pokrene pod točkom Razno, ali Košarac i Nešić neće pristati na to. S obzirom na novonastalu situaciju, sutrašnja sjednica bi mogla biti potpuni fijasko, no za sada ona nije otkazana.

Košarac je također lično potvrdio da neće učestvovati na sjednici ukoliko problematika izgradnje spornog odlagališta ne bude jedna od tema, a obrazložio je i zašto je to važno.

"Trgovska gora je gorući problem i ne može biti u nekim tačkama razno, na zaprećku ili da se o tome nikako ne raspravlja. Ne! Ja u tome ne želim da učestvujem. Mi imamo obavezu prema 250.000 ljudi, kao i adekvatne odluke u institucijama na svim nivoima vlasti u BiH o neprihvatljivosti izgradnje odlagališta. To se mora poštovati. Problem odlagališta na Trgovskoj gori mora biti posebna takča u vrhu dnevnog reda", potcrtao je Košarac.

Ranije danas je i državni parlamentarac iz NES-a Jasmin Emrić apelovao na Vijeće ministara BiH da na zajedničkoj sjednici sa Vladom Hrvatske obavezno razmatraju taj problem. On je istaknuo da na stolu treba biti sporazum o odustajanju Hrvatske za uspostavljanjem centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.