General Van Baal
0

"UNPROFOR nije švercovao oružje za Armiju BiH"

SRNA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Holandski general Adrianus van Baal rekao je danas na suđenju Radovanu Karadžiću da - u vrijeme dok je on bio u BiH - "nije bilo istraga niti dokaza da su UNPROFOR i UNHCR učestovali u švercu oružja za pripadnike Armije BiH".

General Van Baal, koji je od februara do septembra 1994. godine bio načelnik štaba komande UNPROFOR-a u BiH, rekao je da nema dokaza, odnosno da "nije vidio na papiru ili lično, bilo kakve dokaze da su članovi misija UN učestvovali u izgradnji crne berze".

Karadžić je sugerisao da je, "poslije svakog dolaska konvoja UNPROFOR-a, Armija BiH pojačavala napade na Srbe", ali je Van Baal tvrdio da su "humanitarni konvoji bili za civilno stanovništvo i nisu imali veze sa jačanjem vojnih kapaciteta ABiH".

"UNHCR i UNPROFOR nikada nisu nosili oružje, već samo robu za civilno stanovništvo", rekao je Van Baal. 

Karadžić je insistirao da jesu, te da je oprez Srba bio "legitiman i opravdan" i da su zato zaustavljani konvoji UN. 

Karadžić je putem ovog svjedoka dokazivao da su snage Armije BiH "pucale na svoje stanovništvo" i da je tadašnja Vlada BiH htjela da izazove intervenciju međunarodnih snaga i uvede snage NATO-a u rat na njihovoj strani. 

Na Karadžićevo pitanje da li se u UN znalo da vlada iz Sarajeva pokušava da uvede NATO u rat i da je zbog toga namjerno povećavala patnje svojih građana, Van Baal je odgovorio da je prvi dio pitanja tačan, jer je "bilo jasno da je namjera vlade bila da se uključe međunarodne snage, naročito SAD", ali da "ne misli da je njena svjesna politika i sistematska strategija bila izazivanje patnje stanovništva". 
Suđenje bi trebalo da bude nastavljeno sutra, ukoliko se riješi pitanje prevoda, jer je Van Baal tražio da mu se omogući da svjedoči na holandskom jeziku.