BiH
0

Univerzitet u Tuzli obilježio 37 godina rada

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Svečanom akademijom u amfiteatru Filozofskog fakulteta, Univerzitet u Tuzli je obilježio 37 godina uspješnog rada i postojanja. Tuzlanski univerzitet osnovan je 18. novembra 1976. godine, a trenutno ima 16.000 studenata raspoređenih na 13 fakulteta, odnosno 55 studijskih odsjeka.

Već u utorak Univerzitet u Tuzli će promovisati blizu 2.500 diplomaca i postdiplomaca, a danas su Zlatnim plaketama nagrađeni studenti koji su u vrijeme svog školovanja imali prosjek ocjena iznad 9,5.

Međutim, iz nepoznatih razloga svečanoj akademiji Univerziteta u Tuzli nisu prisustvovali predstavnici Vlade TK, prije svih resorni ministar Adem Šehidić, a nije bilo ni predstavnika Općine Tuzla. Podsjetimo kako je Vlada TK tražila smjenu rektora prof. dr. Envera Halilovića, ali je takvu inicijativu jednoglasno odbacio Senat Univerziteta u Tuzli.

Zlatnim plaketama Univerziteta u Tuzli nagrađeni su: Maida Selmić – 9,96 (Tehnološi fakultet, odsjek Prehrambena tehnologija, odjeljenje u Travniku), Azira Muminović - 9,85 (Ekonomski fakultet, smjer Menadžment), Sanda Ibrić - 9,84 (Fakultetet elektrotehnike, odsjek Komunikacije), Ivana Bošnjaković – 9,82 (Pravni fakultet), Adisa Ejubović – 9,80 (Filozofski fakultet, odsjek Engleski jezik i književnost), Damir Malkočević – 9,76 (Rudarsko-geološko-građevinski fakultet, odsjek Studij sigurnosti i pomoći), Esmeralda Kamberović 9,75 (Farmaceutski fakultet) i Edvina Lević – 9,60 (Fakultet za tjelesni odgoj i sport).

Rektor Enver Halilović obećao je kako će predložiti ostanak zlatnih studenata na Univerzitetu u Tuzli, a u pozdravnom govoru istakao je kako se trebaju ojačati veze s tržištem rada kako bi diplomci i magistri što prije dobili posao.

Naveo je kako će Univerzitet u Tuzli nastaviti reformske procese, a prioritet šire društvene zajednice mora biti izgradnja kampusa u nekadašnjoj kasarni Husein-kapetan Gradaščević.