BiH
1.7k

Univerzitet u Sarajevu uskoro dobija savremenu biblioteku vrijednu 34 miliona KM

Piše: S. H.
Na istočnoj strani kampusa Univerziteta u Sarajevu, nedaleko od sjedišta Ambasade SAD-a uskoro će početi izgradnja savremene biblioteke, koja je prijeko potrebna i čija se izgradnja dugo iščekuje.

Izgradnju Univerzitetske biblioteke finansirat će Saudijski fond za razvoj, sa nešto više od 34 miliona KM. Riječ je o dugo pripremanom projektu, za koji su idejno rješenje uradili stručnjaci sa Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu.

Nedavno je na Univerzitetu u Sarajevu održana predponudbena konferencija zbog objavljivanja međunarodnog poziva za dostavljanje ponuda, za konsultantske usluge izvedbenog projekta za izgradnju i opremanje biblioteke Univerziteta u Sarajevu.

Kako je za Klix.ba potvrdio profesor Amir Pašić, koordinator Tima za implementaciju projekta izgradnje i opremanje biblioteke, izgradnja će se odvijati u fazama, shodno čemu će biti raspisivani i tenderi.

Univerzitet u Sarajevu je zbog toga raspisao međunarodni konkurs za dostavljanje ponuda za konsultantske usluge Izvedbenog projekta za izgradnju i opremanje Univerzitetske Biblioteke u Sarajevu.

"Usluge uključuju izvedbeni projekat, pripremu crteža, predmjera i predračuna u skladu s Uredbom o vrsti, sadržaju, označavanju i čuvanju, kontroli i nostrifikaciji investiciono-tehničke dokumentacije. Konkurs je otvoren za firme iz bilo koje države. Firma će biti izabrana procedurom zasnovanom na kvaliteti i cijeni (QCBS) i ostalim procedurama opisanim u pozivu za dostavljanje ponuda", ističe se u javnom pozivu Univerziteta u Sarajevu.

Površina nove Univerzitetske biblioteke iznosit će nešto više od 15.000 kvadratnih metara.

"Zgrada u kojoj će biti smještena Univerzitetska biblioteka sastoji se od dvije podrumske etaže, prizemlja i dva sprata. Biblioteka se sastoji od kongresne dvorane, spremišta za knjige, biblioteke s čitaonama, multimedijalnog centra soba za administraciju, restorana i drugih objekata", istakli su iz Univerziteta u Sarajevu.

Očekivano vrijeme izvršenja projekta je šest mjeseci od početka izgradnje.

To će biti prvi novoizgrađeni objekat u kampusu Univerziteta u Sarajevu, i prema najavama početak izgradnje studentskog grada, jer je u sklopu kampusa planirana izgradnja još nekoliko zgrada za fakultete i upravu Univerziteta.

Treba istaći da projekat izgradnje Univerzitetske biblioteke ne podrazumijeva i Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku, jer je riječ o različitim projektima i institucijama.