Kultura
19

Nacionalna biblioteka između čekića i nakovnja: U Vijećnici je ne žele, Univerzitet je ignoriše

Piše: Semir Hambo
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH (NUB BiH) jedna je od kulturnih institucija bez riješenog imovinsko-pravnog statusa, te je neizvjesnost njenog funkcionisanja postala konstanta. Najveći problem NUB je nedostatak smještajnog kapaciteta. Još uvijek je nepoznato da li će NUB moći koristiti prostorije gradske Vijećnice, a u novim planovima za izgradnju univerzitetske biblioteke NUB se ne spominje.

Nacionalna i Univerzitetska biblioteka BiH uprkos neriješenom pravno-finansijskom statusu uspijeva realizirati sve predviđene obaveze. Ta institucija kao jedan od najvažnijih segmenata društva nažalost nema dovoljnu podršku ni države, zbog čega i danas ima status podstanara.

"Ovu instituciju možete voljeti ili ne voljeti, ali važnost njenog postojanja ne treba naglašavati. Mi ćemo i u 2016. godini nastojati konačno riješiti naš status, gdje imamo veliku podršku Ministarstva civilnih poslova BiH", istakao je u razgovoru za Klix.ba Ismet Ovčina, direktor NUB-a.

Nacionalna i Univerzitetska biblioteka još uvijek ima status podstanara u Kampusu Univerziteta u Sarajevu. U skladu s postojećim ugovorom, NUB još nekoliko godina ima pravo koristiti dodijeljene prostorije, a još uvijek ne postoji plan njihovog trajnog zbrinjavanja.

"Mi bismo iskreno voljeli kada bismo imali bolju saradnju s Univerzitetom u Sarajevu od one kakvu trenutno imamo. Trenutno imamo status pridružene članice Univerziteta, ali nas rukovodstvo te institucije uopće ne poziva na Senat i na još neke aktivnosti gdje mi možemo doprinijeti.

Kao i brojne druge naučne institucije, tako i NUB za prioritet ima rješavanje smještaja. Sve do 1992. godine NUB je koristila prostorije gradske Vijećnice u Sarajevu. I kada su mnogi smatrali da će nakon što je obnovljena Vijećnica ponovo udomiti NUB, to se nije desilo. Aktuelan je sudski spor između NUB i uprave Grada Sarajeva, koji također polažu pravo na korištenje prostorija Vijećnice.

"Meni je iskreno žao što je to tako, međutim, NUB je u katastru nosilac prava na korištenje Vijećnice, a niko ovu instituciju nije pozvao, čak ni iz uprave Grada Sarajeva, da razgovaramo o tom pitanju. Ukoliko za NUB nema mjesta u Vijećnici, zašto nam se ne dodijeli neki drugi prostor. Ukoliko se naš status u narednom periodu ne riješi, mi također planiramo od nadležnih institucija tražiti da se dio od ulaznica koje se naplaćuju za ulaz u Vijećnicu proslijeđuje NUB-u, jer smo mi nosioci prava u katastru", naglasio je Ovčina.

U međuvremenu se planira izgradnja nove zgrade za Univerzitetsku biblioteku u okviru Kampusa UNSA, koju će sa 22 miliona finansirati Saudijska Arabija.

"Univerzitet u Sarajevu od završetka rata provodi aktivnosti na iznalaženju sredstava i donatora koji će pomoći izgradnju nove zgrade biblioteke. Najnovije informacije ukazuju na to da je Saudijska Arabija pristala graditi biblioteku, ali pod nazivom Univerzitetska biblioteka Univerziteta u Sarajevu. NUB-a u tom projektu nema i to želim javno istaći", kazao je Ovčina za Klix.ba.

Zbog čega je to tako direktor Ovčina ističe da nije poznato, ali je poražavajuće. Da li će se u međuvremenu nešto promijeniti ostaje da se vidi, a prema trenutnom statusu, NUB će i dalje imati neriješen status, kao i prostorni smještaj. Sva bibliotekarska građa nalazi se u jednoj zgradi, a za kvalitetno funkcionisanje i još bolju izdavačku djelatnost neophodno je rješavanje statusa te institucije.

Treba istaći da je NUB jedina relevantna državna biblioteka koja BiH predstavlja na međunarodnom nivou. Tako će NUB krajem 2016. godine biti domaćin Konferencije direktora nacionalnih biblioteka Jugoistočne Evrope.

Bogatstvo ove biblioteke je nemjerljivo, a značajan dio očuvan je i tokom agresije na BiH. Zbog toga je pitanje odnosa države i društva prema takvoj instituciji ujedno i pitanje identiteta, kulture, ali i budućnosti.