BiH
0

Univerzitet Leipziga poklanja knjige Sarajevskom univerzitetu

FENA
Delegacija društva za unapređenje gradskog partnerstva Leipzig-Travnik i Univerziteta Leipzig (SR Njemačka) uručiti će u srijedu, 3. februara, predstavnicima Univerziteta Sarajevo privatnu donaciju knjiga univerzitetskog profesora Waltera Dietzea, namijenjenu studentima Germanistike Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Donacija knjiga obuhvata privatnu biblioteku bivšeg profesora germanistike Univerziteta Leipzig prof.dr. Waltera Dietzea, a sastoji se iz značajne zbirke klasične njemačke književnosti (oko 6.500 svezaka) koju je cijenjeni germanista sakupio tokom svog života.

Među članovima delegacije iz Leipziga nalazi se i Michael Weichert, počasni konzul Bosne i Hercegovine u Leipzigu i predsjednik društva za unapređenje gradskog partnerstva "Leipzig - Travnik“.

Društvo "Leipzig-Travnik“ potiče na inicijativi građana iz Leipziga da pomognu ljudima iz travničke regije koji su pogođeni ratom u bivšoj Jugoslaviji. U toku vremena nastalo je gradsko partnerstvo između ova dva grada koje nije ograničeno samo na zvanične institucije. Na osnovu intenzivnog građanskog angažmana razvija se razmjena na svim nivoima, bilo kroz organiziranje praksi za učenike ili razmjenu doktora i medicinskog osoblja ili kroz kontakte kompanija ili udruženja i mnoge druge projekte.

Primopredaji ovog vrijednog poklona u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu, kako je najavljeno, prisustvovat će i ambasador Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Joachim Schmidt.