BiH
0

Uništen opasni otpad iz tvornice "Unis Pretis Nis" Vogošća

FENA
Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo dobilo je danas potvrdu iz spalionice HIM Biebesheim Njemačka, koju je angažirala firma "Sud Mull" Tuzla, o spaljivanju opasnog otpada iz tvornice "Unis Pretis Nis Vogošća", čime je definitivno okončano zbrinjavanje tog materijala.

Ovo ministarstvo je putem Zavoda za izgradnju KS-a ugovorilo 2. augusta 2006. izvoz 28,81 opasnog otpada, čiji je vlasnik preduzeće "Pretis".

Otpad je bio akumuliran u predratnom periodu, a donedavno i uskladišten u neposrednoj blizini filterskog postrojenja za zahvat vode za piće na Vogošćanskom potoku zbog čega je predstavljao potencijalni ekološki problem.

Postupak pakovanja otpada za izvoz trajao je duže od predviđenog vremena zbog evidentiranja novih nepredviđenih količina otpada, za što je u budžetu Kantona za ovu godinu izdvojeno još oko 41.000 KM.

Za izvoz otpada je utrošeno 147.047 KM. Uz otpad preduzeća "Pretis" izvezen je i otpad nelegalno odložen u vodozaštitnoj zoni Sokolovići i manja količina opasnog otpada KJKP Vodovoda i kanalizacije Sarajevo, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.