BiH
0

UN: Sredozemlju prijeti pretjerani razvoj

FENA
Obale sredozemnih zemalja će za 20 godina biti pretjerano izgrađene, a povećane potrebe će dovesti do nedostatka pitke vode za 63 miliona stanovnika i problema sa zbrinjavanjem otpada, objavili su u izvještaju Ujedinjeni narodi.

Izvještaj, koji je naručila 21 zemlja koja izlazi na Sredozemno more, ocrtava sumornu budućnost regije ukoliko se nastave sadašnji trendovi u izgradnji i odnosu prema okolišu.

Navodi se kako će do 2025. godine u sredozemnim zemljama živjeti 524 miliona ljudi, dok ih je 2000. bilo 427 miliona. Broj stanovnika u obalnim gradovima porast će sa 70 miliona u 2000. na 90 miliona u 2025., a iste godine 312 miliona turista posjetit će sredozemna obalna područja u odnosu na 175 miliona 2000.

U izvještaju se predviđa da će do 2025. novim lukama, cestama, aerodromima, električnim centralama (čiji će broj s 200 porasti na 260), desetinama rafinerija i postrojenjima za desalinizaciju vode biti pokriveno čak 50 posto sredozemne obale.

Oko 63 miliona ljudi će patiti od nedostatka pitke vode, moru prijeti zagađenje otpadnim vodama, navodi se u dalje u izvještaju "Održiva budućnost za Sredozemlje" koji je sastavilo oko 300 stručnjaka pod pokroviteljstvom UN-ova Sredozemnog akcijskog plana, dijela UN-ova programa za okoliš smještenog u Atini.

Njime su obuhvaćeni Španija, Francuska, Italija, Monako, Malta, Kipar, Slovenija, Hrvatska, BiH, SCG, Albanija, Grčka, Turska, Sirija, Libanon, palestinski teritoriji, Izrael, Egipat, Libija, Tunis, Alžir i Maroko.

U izvještaju se naglašava da su se ostvarila mnoga pesimistična predviđanja iz prve studije o Sredozemlju iz 1989. godine. U njemu se upozorava kako će pomorski teretni promet rasti sve brže, a sve veću prijetnju će predstavljati zagađenje balastnim vodama i hemijskim proizvodima koje ispuštaju brodovi i mogućnost izlijevanja nafte u more.

Desertifikacija na južnom i istočnom Sredozemlju će pogoršati socijalne i prirodne štete pojačavajući siromaštvo na selu, gubitak bioraznolikosti i smanjenje zaliha vode.

Izvještaj, međutim, prenosi Hina, također opisuje i alternativni put u budućnost temeljen na načelima održiva razvoja koji bi mogao "dramatično" povećati kvalitetu života u regiji u narednim desetljećima.

Također se poziva na novi regionalni sporazum kojim bi se poduzele snažnije mjere za povezivanje zaštite okoliša i razvoja, povećano ulaganje u smanjenje zagađenja te razvijanje bolje lokalne politike razvoja.