Generalov sin
227

Umjesto Abdulaha Skake novi ambasador BiH u Kataru je Semir Halilović

D. Be.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH donesena je odluka o imenovanju novog ambasadora BiH u Kataru. Tako će umjesto Abdulaha Skake u diplomatsku misiju otići Semir Halilović.
Skaka je smijenjen nakon što je uhapšen u akciji "Vizionar" i osumnjičen za krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, nasavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanja dara i drugih oblika koristi i povreda ravnopravnosti čovjeka i građanina.

Skaka je mjesec dana proveo u pritvoru u Zenici, a prije tri dana mu je određen kućni pritvor.

Semir Halilović je sin generala Sefera Halilovića, predsjednika Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) i prvi načelnik Glavnog štaba Armije Republike BiH.

Tokom političke karijere bio je zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo.

Semir Halilović, rođen 1981. godine, je pravnik, sociolog, magistar ekonomskih i doktor političkih nauka. Student generacije u dva navrata. Halilović je autor dvije povijesno-političke istraživačke knjige, a objavio je šest naučnih i stručnih radova iz oblasti politologije, sociologije i političkog marketinga u univerzitetskim i akademskim časopisima u Bosni i Hercegovini. Aktivno govori engleski jezik, te turski jezik pasivno.

On je imenovan na prijedlog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića. Tokom predizborne kampanje Sefer Halilović je podržao kandidaturu Bećirovića za člana Predsjedništva BiH.