Transparency International
0

Uložena žalba na odluku CIK-a o Brankoviću

FENA
Transparency International Bosne i Hercegovine (TIBiH) uložio je žalbu na posljednju odluku Centralne izborne komsije BiH (CIK) kojom je utvrđeno da se Nedžad Branković, premijer FBiH, nije nalazio u sukobu interesa.

TI smatra da CIK nije uzeo u obzir sve potrebne dokaze da bi se utvrdilo da li postoji potencijalni sukob interesa u slučaju Nedžada Brankovića.

U saopćenju TIBiH se navodi da je CIK nedavno donio odluku po kojoj se, i pored toga što je Nedžad Branković u kapacitetu premijera FBiH imao vlasnički interes u Društvu za upravljanje fondovima ABDS d.d. i time kao premijer mogao koristiti povlaštene informacije u svrhu ostvarivanja lične dobiti, obustavlja postupak utvrđivanja povreda odredaba Zakona o sukobu interesa pokrenut po zahtjevu TIBiH.

U obrazloženju CIK-a navodi se da je Vlada FBiH obavijestila CIK da nije donosila odluke koje se tiču ABDS, pa samim time, kako se zaključuje, ni Nedžad Branković, kao član Vlade ili premijer, nije učestvovao u donošenju odluka.

Međutim, TIBiH smatra da CIK nije izveo sve potrebne dokaze da bi se utvrdilo da li postoji potencijalni sukob interesa Nedžada Brankovića te da nije nužno da je Vlada FBiH zaista i donosila spomenute odluke. Naprotiv, nije potrebno dokazivati da li se Nedžad Branković nalazi u aktuelnom sukobu interesa već je neophodno samo utvrditi da li se on nalazio u situaciji u kojoj je mogao iskoristiti svoj položaj i pristup povjerljivim informacijama da bi ostvario određeni privatni interes.

Pozivajući se na Zakon o sukobu interesa, gdje je definirano da "sukob interesa postoji u situacijama u kojima izabrani zvaničnici, nosioci izvršnih funkcija ili savjetnici imaju privatni interes koji utječe ili može utjecati na zakonitost, objektivnost i nepristranost u obavljanju javnih funkcija", izvršni direktor TI BiH Srđan Blagovčanin smatra da je "sasvim jasno da je premijer FBiH mogao koristiti povlaštene informacije u privatne svrhe do kojih je objektivno dolazio ili mogao dolaziti u svojstvu ministra ranije i predsjednika Vlade FBiH".

"Nažalost, to je jasno svima u ovoj zemlji, osim CIK-u. Smatram da odluka CIK-a nije donesena na temelju zakona, već da se radi o isključivo političkoj odluci. CIK je primjer tragičnog stanja u državnim institucijama, koje se urušavaju pod snagom političkih pritisaka“, riječi su Srđana Blagovčanina.

CIK je, smatra TI, svojim dosadašnjim postupcima, samovoljno odbijajući da primjenjuje zakon, prvobitnim odbijanjem da postupi po zahtjevu, zatim odugovlačenjem donošenja odluke, odbijanjem da postupi po pravosnažnoj sudskoj odluci da utvrdi postojanje sukoba interesa, prouzrokujući dodatne troškove za sudski postupak, koji naravno padaju na račun poreznkih obveznika, te samim zaključkom dokazao da je u službi određenih političkih stranaka i njihovih lidera, a ne u službi građana i njihovih interesa.

TIBiH najavljuje da će još jednom pozvati Parlamentarnu skupštinu BiH da se očituje o stanju u CIK-u.