BiH
24

Ulaganjem u mehanizaciju do sigurnijeg rada rudara u rudnicima

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U prostorijama Rudnika mrkog uglja "Zenica" danas je održana vanredna sjednica Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacija Bosne i Hercegovine kojoj su osim članova Sindikata prisustvovali i federalni premijer Nermin Nikšić, federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Erdal Trhulj, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo Elvedin Grabovica, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović, te direktori rudnika uglja u FBiH.

Na današnjoj vanrednoj sjednici razmatrana je jedina tačka i to aktuelno stanje u rudnicima uglja u FBiH sa posebnim osvrtom na aktuelno stanje u RMU "Zenica" i nesreći u jami "Raspotočje". Sjednica koja je trajala oko četiri sata doneseni su zaključci sa ciljem zaštite rudara na radu kroz nabavku mehanizacije i brigu o porodicama poginulih rudara.

Predsjednik Sindikata rudara FBiH Sinan Husić je kazao kako rudari mogu biti sigurni da će raditi u RMU "Zenica" te da će se voditi stalna briga o porodicama poginulih rudara.

"Danas smo se bavili aktuelnim stanjem u RMU 'Zenica' i možemo kazati da rudari mogu biti sigurni da će raditi u RMU 'Zenica', kao i oni rudari iz Raspotočja, i imat će platu za svoj rad. Stručni tim će imati 15 dana roka za otvaranje novog reona za eksploataciju u Raspotočju, gdje će biti puno sigurniji uvjeti rade nego što je u ovom reonu gdje se dogodila nesreća", izjavio je Husić, te dodao:

"Sve porodice će biti zbrinute, ne na osnovu pritiska nego konstantnog rješavanja statusa poginulih rudara RMU 'Zenica', a djeca će biti stipendirana. Sve majke, hranioci porodica, imat će ako iskažu želju da zasnuju radni odnos u RMU 'Zenica'."

Generalni direktor JP Elektroprivreda, Elvedin Grabovica, je kazao kako je na današnjem sastanku bilo govora o novim investicijama i poboljšanju uvjeta rada rudara.

"Mi smo razgovarali o tome kako unaprijediti dosadašnji proces investicija, s tim što treba napomenuti da se nije čekala ova nesreća da se o tome priča. Investicija nije dovoljna da se zaštite životi radnika, sada smo pristupili pravljenju novog plan eksploatacije, nakon čega ćemo procijeniti koliko je potrebno novih investicija i to ćemo uraditi kako bismo smanjili mogućnost ponavljanja ovakvih situacija", izjavio je Grabovica.

Vlada i resorno ministarstvo i Uprava Elektroprivrede je iskazala spremnost da pomogne Upravi rudnika koja ne može snositi teret ulaganja u rudnike, a pomoć će se sagledavati u određenim bespovratnim sredstvima, povoljnom kreditu Elektoprivrede prema rudniku i u dodatnim programima za dodatne kapitalne investicije.

"Nemojte zaboraviti da smo prije tri godine krenuli u proces i obećali smo izjednačavanje toplih obroka i to smo ispunili, investicije ispunjavamo, a u narednim koracima EP treba pomoć Federalne vlade i Ministarstva energetike i rudarstva. Do kraja mjeseca ćemo imati inicijative za izmjenu zakonskih i podzakonskih akata, gdje će se uskoro doći i do podizanja plaća rudara kao i standarda", dodao je Grabovica i demantovao izjave da je plaća rudara 450 KM, dodavši da je ona oko 1.050 KM plus topli obrok u iznosu od 300 KM.

"Za one ljude koji dolje rade, smatram da je to malo i trudimo se da to bude više, ali treba nam vaša podrška i njihovo razumijevanje", zaključio je Grabovica.

Ministar za energetiku, rudarstvo i industriju Erdal Trhulj je kazao da će se investicije ulagati u mehanizaciju te da je to način povećanja sigurnosti u rudnicima.

"Jedine investicije koje će ići u rudnike jeste uvođenje mehanizacije, mehanizovanih čela, čeličnih i hidrauličnih podgrada", kazao je Trhulj.

Premijer FBiH Nermin Nikšić je kazao kako je solidarnost brzo zaboravlja, ali da Vlada FBiH neće doći ruke od uposlenih u RMU "Zenica".

"O solidarnosti svi govorimo samo u ovim situacijama i brzo je zaboravljamo. Vlada je rekla da ravnopravni status uposlenih u RMU 'Zenica' ne može doći u pitanje, kao ni njihova egzistencija. Mi ćemo sa Elektroprivredom čim prije osposobiti novo eksploatacijsko polje i ono što je do nas jeste da ćemo učiniti maksimalan napor", izjavio je Nikšić te dodao da će finansijska sredstva za porodice stradalih rudara biti čim prije uplaćena:

"Vlada je u subotu donijela odluku, a ona je u fazi realizacije. U pitanju su budžetska sredstva i nadam se da će sutra u toku dana biti gotov nalog gdje će biti prebačeno 50.000 maraka na rudnik i na taj način ćemo pomoći porodicama rudara. Niko ne treba da se na osnovu ovoga slika i pravi sebi kampanju", zaključio je Nikšić.