Protokol o saradnji sindikata i Vlade
0

Ukoliko ne ispuni 50 posto obećanog, Vlada FBiH će podnijeti ostavku

Piše: E. Gorinjac
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović potpisali su danas protokol o aktivnoj saradnji u oblastima kolektivnog pregovaranja, radno-pravnih odnosa, socijalne politike i zakonodavstva.

Saglasnost na ovaj sporazum Vlada je dala na sjednici 7. aprila, a podržali su ga svi ministri. Bajramović je rekao kako se radi o rezultatu aktivnosti koje je Sindikat imao još u vrijeme predizborne kampanje u septembru, te o aktu koji je potpisan na osnovu protokola o saradnji 12. januara između rukovodilaca Sindikata i političkih stranaka koje su formirale parlamentarnu većinu.

"Ovo je konkretizacija tog porotokola od 12. januara. Kantoni koji su formirali vlade, odnosno tri kantona, su sa sindikatima već potpisali ovakve protokole, a uskoro će ih potpisati i Zeničko-dobojski i Bosansko-podrinjski kanton. Pristupamo jednom formalnom aktu koji ima za cilj da sarađujemo za dobrobit građana, radnika i članova sindikata. Protokol nosi odrednice koje se posebno bave socijalnim dijalogom i ekonomijom. Sada nam slijedi daleko duži put, a to je implementacija. U ove tri sedmice otkako je počela s radom nova Vlada bilo je već niz sastanaka sa njenim predstavnicima, a sve sa ciljem rješavanja gorućih problema radnika", rekao je Bajramović.

Potpisivanju protokola su prisustvovali gotovo svi ministri, a to je još jedan pokazatelj da su jedinstveni u rješavanju problema, poručili su iz Vlade FBiH. Premijer je rekao kako ne trebaju postojati dileme o tome da će Vlada uvažavati ono što iz Sindikata budu isticali kao realne probleme.

"U ovom sporazumu je predviđena i jedna stavka iz koje se vidi da se resorni ministri vežu za granske sindikate, a SSSBiH je onaj koji ide prema uredu premijera. Mi ćemo najvjerovatnije sutra na sjednici Vlade usvojiti inicijativu koju koju ćemo uputiti Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, a to je da se u određenim radnim tijelima Parlamenta FBiH kao vanjski saradnici uključe predstavnici Sindikata", rekao je premijer FBiH.

Na ovaj način bi se, prema Nikšićevim riječima, osiguralo da se sindikalci i kroz Parlament uključe u kreiranje zakonskih rješenja. Kada je u pitanju potpisivanje protokola u kantonima sa hrvatskom većinom, oni će biti ozvaničeni onda kada budu formirane vlade.

"Vlada je pokrenula pitanje rješavanja radničkih problema i idemo slučaj po slučaj. Zainteresovani smo, ali nismo vlada koja ima čarobni štapić i neograničen budžet da bismo to uradili preko noći. Danas smo ministar Erdal Trhulj i ja imali sastanak sa predstavnicima sindikata 'Pretisa', a kasnije se sastajemo i sa predstavnicima 'Krivaje'. Kada budemo imali konkretna rješenja, to će ići na Vladu", rekao je Nikšić.

Ako je suditi prema onome što su stranke potpisale sa sindikalcima, Vlada će biti u obavezi da podnese ostavku ukoliko ne ispuni 50 posto svojih obećanja. Neka od najbitnijih pitanja na kojima bi Vlada trebala raditi, prema mišljenju Sindikata, je povezivanje radnog straža za 45.000 ljudi.

"Ova Vlada je po prvi put priznala da imamo toliko ljudi kojima nije uvezan radni staž i prema kojima dug iznosi 450 miliona KM. Sljedeće pitanje kojim bi se Vlada trebala pozabaviti, a tiče se ispunjavanja ovih 50 posto obećanja, su investicije i donošenje zakona o proglašavanju javnih dobara za državu i upravljanju javnim dobrima. Svi oni koji su bacili oko na Telecom, naše ceste, rijeke i šume, bili su blizu da realizuju svoje zamisli, a sada to treba urediti zakonom", rekao je Ismet Bajramović.