BiH
2

Uklonjena i uništena teška granata pronađena u Gradačcu

Klix.ba
Stručni tim Federalne uprave civilne zaštite je jutros, u saradnji s Kantonalnom upravom civilne zaštite i općinskim službama civilne zaštite iz Gradačca i Kalesije, kao i drugim organima Tuzlanskog kantona, uklonio i uništio neeksplodirani artiljerijski projektil velike razorne moći pronađen u općini Gradačac.

Riječ je o teškoj minobacačkoj mini kalibra 250 mm, ukupne mase 70 kg, punjene s 20 kg eksploziva, što je ekvivalent tri haubičke granate kalibra 155 mm ili avionske bombe od 50 kg.

Uz asistenciju MUP-a Tuzlanskog kantona, koji je osigurao pratnju duž cijele trase kretanja kolone, granata je u ranim jutarnjim satima transportovana na poligon za uništavanje Vis u Kalesiji, gdje je uništena primjenom jedne od najsavremenijih metoda.

Pri tome su izbjegnute jaka detonacija i fragmentacija, kao i druge neželjene posljedice koje je ovo neeksplodirano ubojno sredstvo, veoma velike razorne moći, moglo izazvati za stanovništvo ili okoliš. Operacija je počela rano jutros u 5:30 sati, a završena je u 10:30 sati.

Federalna uprava civilne zaštite zahvaljuje svim učesnicima ove operacije na iskazanom strpljenju i pridržavanju mjera zaštite čije su provođenje zahtijevali nadležni državni organi, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.