Zbog dotrajalosti instalacija
0

Uklonjen opasni amonijak koji je prijetio zdravlju Prijedorčana

SRNA
Prijedor
Prijedor
Radnici preduzeća "Kemokop" iz Petrova kasno noćas u prijedorskom predgrađu Brezičani završili su uklanjanje opasnog gasa amonijaka iz rashladnog sistema preduzeća "Impro" u stečaju.

Uklonjeno je 2.270 kilograma opasnog gasa, koji je zbog dotrajalosti instalacija ranije počeo da curi i prijeti stanovnicima Prijedora.

Stečajni upravnik prijedorske firme Mirjana Golić rekla je Srni da su instalacije, koje su bile napunjene amonijakom, bile ugrožene i predstavljale veliku opasnost za stanovništvo u blizini fabrike, ali i za sam grad.

Golićeva je dodala da je amonijak bio velika potencijalna opasnost za biljni i životinjski svijet.

Ona je naglasila da je fabrika sada ekološki bezopasna i da će se investitori, koji namjeravaju da pokrenu proizvodnju, sada lakše odlučiti na to.

Tehnolog u "Kemokopu" Milica Markanović izjavila je nakon uklanjanja amonijaka da je "ova složena operacija obavljena na ekološki prihvatljiv način" i da je potpuno zadovoljna urađenim poslom.

U rashladnom sistemu "Impra", kada je bio u punom pogonu, nalazilo se sedam tona amonijaka, ali je određena količina ranije iscurila zbog oštećenja cijevi.

Banjalučko preduzeće "Orion tri" 2006. godine kupilo je većinski paket akcija Mesne industrije "Impro".

U aprilu 2011. godini "Hipo Alpe Adria lizing" iz Banje Luke i "Top farm" iz Nove Topole su zbog neizmirivanja obaveza "Impra" pokrenuli stečajni postupak, nakon čega je bez posla ostalo 75 radnika.

Za kupovinu "Impra" zainteresovano je više potencijalnih kupaca, među kojima se nezvanično pominju PIK Vrbovec, "Gavrilović" i nekoliko domaćih proizvođača i prerađivača mesa.