BiH
0

Uključivanje lokalnih zajednica u proces evropskih integracija

FENA
Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić, predsjednik Saveza općina i gradova FBiH Ljubo Bešlić, predsjednik Saveza opština i gradova RS Dragomir Kezunović i predstavnik Holandske organizacije za razvoj Wilbert Schouten potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o razumijevanju kojim se između potpisnika uspostavljaju osnovni principi i područja saradnje u procesima evropskih integracija.

Kako je nakon svečanog potpisivanja izjavio direktor Direkcije Topčagić, ovim memorandumom počinje nova faza u pripremama BiH za Evropsku uniju.

Naveo je da je do sada urađen veliki dio posla na pripremama institucija za proces evropskih integracija, ali se sada došlo u fazu da se u proces uključe i lokalne zajednice koje će biti direktno uključene u proces evropskih integracija, posebno nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Jedan od ciljeva ovog memoranduma, kazao je Topčagić, jest jačanje međusobne komunikacije i razmjena informacija između lokalnih zajednica kako bi se što bolje pripremile za proces evropskih integracija, dok će Direkcija imenovati posebnu kontakt osobu za saradnju s općinama i Holandskom organizacijom za razvoj.

Za predsjednika Saveza općina i gradova FBiH Ljubu Bešlića potpisivanje Memoranduma znači novi preokret u procesu evropskih integracija, posebno za jedinice lokalne samouprave.

U BiH je prvi korak uvijek težak i zato današnji događaj predstavlja veliki događaj za BiH, kazao je Bešlić.

Lokalne zajednice u BiH već imaju evropska iskustva, a njihova saradnja na evropskom putu sada će biti ubrzana, ocijenio je predsjednik Saveza opština i gradova RS Dragomir Kezunović.

Iako Evropa nekada izgleda daleko od lokalnog nivoa, velika većina direktiva EU implementira se na nivou najbližem građanima, istaknuo je predstavnik Holandske organizacije za razvoj Wilbert Schouten.

Kao jedan od rezultata ovog memoranduma Schouten je naveo da je moguće da će biti izrađen vodič za općine i gradove o evropskim integracijama, odnosno o evropskim direktivama u obavljanju svakodnevnih poslova.