Vlada Brčko distrikta
0

Ukinuto izvanredno stanje uvedeno zbog poplava

FENA
Brčko
Brčko
Vlada Brčko distrikta na današnjoj sjednici donijela je odluku o ukidanju izvanrednog stanja u Distriktu proglašenog povodom elementarne nepogode poplave.

Šef Odjela za javnu sigurnost Ermin Džindić informirao je članove Vlade o stanju na terenu istaknuvši da je 775 objekata oštećeno u poplavama, a u 331 kuću je ušla voda.

Džindić je kazao da je Stožer Civilne zaštite poduzeo sve potrebne mjere na dezinfekciji terena, zaštiti objekata, ispumpavanju vode, čišćenju korita te radi na otklanjanju smetnji na putnim komunikacijama.

Crveni križ osigurao je 150 paketa najugroženijim obiteljima, kao i 10 paketa za djecu od 5 do 8 godina, a Vlada distrikta je podijelila 120 paketa na poplavljenim područjima, kazao je Džindić.

Procjene šteta nisu još sasvim okončane, ali na javnim objektima je procijenjena šteta od oko 3,5 milijuna KM, na poljoprivrednim usjevima oko 800.000, a na javnoj imovini oko 186.000 KM.

Tijekom sjednice zaključeno je da se formira radna grupa iz resornih odjela Vlade Brčko distrikta koja će obići sva poplavljena područja i uraditi cjelokupnu dokumentaciju o stanju na terenu.