BiH
0

Ukinuta prvostepena presuda Iliji Juriću za ratni zločin

FENA
Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vijeće Apelacionog odjeljenja Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine 17. marta otpremilo je drugostepenu odluku od 2. marta ove godine u predmetu Ilija Jurić kojom je uvažena žalba Tužilaštva BiH te ukinuta presuda Suda BiH od 9. novembra 2015. godine i određeno održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja Odjela I za ratne zločine Suda BiH.

Presudom Suda BiH od 9. novembra 2015. godine, optuženi Jurić je oslobođen optužbe da je radnjama počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Tužilaštvo BiH je izjavilo žalbu zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, s prijedlogom da Apelaciono vijeće u cjelosti prihvati žalbu kao osnovanu, pobijanu presudu ukine, te odredi održavanje pretresa.

Odgovor na izjavljenu žalbu dostavio je branilac optuženog Jurića, s prijedlogom da se žalba suprotne strane odbije kao neosnovana.

Apelaciono vijeće je 2. marta održalo javnu sjednicu na kojoj su Tužilaštvo BiH i branilac optuženog ostali u cjelosti kod navoda iz pismeno podnesenih žalbi.

Nakon što je ispitalo pobijanu presudu u granicama žalbenih navoda, Apelaciono vijeće je donijelo odluku, saopćeno je iz Suda BiH.