Vrhovni sud FBiH
59

Ukinuta osuđujuća presuda Ensadu Kariću i ostalima u predmetu "Lok"

B. R.
Vrhovni sud FBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vrhovni sud FBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine je jučer, 18. augusta, poništio presudu Kantonalnog suda u Sarajevu bivšem direktoru Autocesta FBiH (AC FBiH) Ensadu Kariću i ostalima u predmetu "Lok".
Karić (1970.), Nedžada Beglerović (1955.), Zaim Smajović (1965.), Alema Beganović (1974.) i Nedžad Muhović (1960.) su u februaru prošle godine pred Kantonalnim sudom osuđeni na ukupno 23,5 godina.

Karić je osuđen na pet godina zatvora, Beglerović na šest godina i deset mjeseci, Smajović na četiri godine, Beganović i Muhović na po četiri godine zatvora. Optuženi su za zloupotrebu službenog položaja i pranje novca. Entitetski Vrhovni sud je ukinuo presudu i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.

Presuda je ukinuta zbog, kako je navedeno, bitne povrede odredaba krivičnog postupka te prvostepeni sud treba da otkloni sve nedostatke, ponovo izvede dokaze te nakon savjesne i brižljive ocjene dokaza i svih činjenica, donese pravilnu i zakonom osnovanu odluku.

Presuda se između ostalog ukida, jer je, kako je istaknuto, izreka presude nerazumljiva čime je učinjena bitna povreda odredaba krivičnog postupka, prvostepeni sud se na prigovore branitelja na zakonitost nalaza i mišljenja vještaka uopće u presudi nije očitovao, tužitelju je dozvoljeno da nakon što je odbrana iznijela dokaze da se izvedu dodatni dokazi koji nisu bili osnov za pobijanje navoda odbrane.