Ima rok nekoliko dana
38

Ujgur Yusuf traži treću zemlju koja će ga primiti, Katar ga nije deportovao u Kinu

Dž. L.
Abulikem Yusuf (Foto: Twitter)
Abulikem Yusuf (Foto: Twitter)
Neposredno nakon što se trebao suočiti s deportacijom u Kinu, a nakon što mu nije dozvoljen ulazak i boravak u Bosni i Hercegovini, Ujgur Abulikem Yusuf čeka na treću zemlju koja će ga prihvatiti.
Yusuf je iz BiH vraćen u Katar odakle je jučer trebao biti deportovan u Kinu. Ujgurski aktivisti pozvali su katarske vlasti da ne dozvole njegovu ekstradiiciju jer mu u Kini prijeti zatvaranje. Na njegovu sreću, on nije deportovan i advokati sada pokušavaju pronaći novu zemlju za njega.

On je ranije živio u Pakistanu, ali je napustio ovu zemlju u strahu da će pakistanska vlada deportovati pripadnike etničke manjine u susjednu Kinu gdje će biti progonjeni.

Američka međunarodna advokatica za ljudska prava, Kimberley Motley, koja se bori za Yusufua, kazala je za SBS News da je 53-godišnjak još uvijek smješten u Dohi, ali nije otkrila da li može napustiti Katar.

Kako je kazala, katarski zvaničnici prvobitno su dozvolili Yusufu dodatna 24 sata da pronađe zemlju koja će ga primiti, ali kasnije su taj rok produžili na nekoliko dana.

"Nadamo se da ćemo uspjeti pronaći zemlju koja je dovoljno ljubazna da prihvati ovog čovjeka. Inače vjerujem da će ga progoniti ako se vrati u Peking. Mislim da nije tajna kako Ujgure progone u Kini", rekla je Motley.

Ona nije htjela otkrivati da li ciljaju na neku određenu zemlju, ali kako je rekao američko-ujgurski advokat Salih Hudayar, pokušali su stupiti u kontakt sa švedskim vlastima.

Švedska se ranije obvezala da će odobriti status izbjeglice svim ujgurskim azilantima, bez obzira mogu li dokazati da bježe od progona.

Prije nego je jučer otkazan njegov let za Peking, Yusuf se očajno obratio svijetu putem društvenih mreža, moleći za pomoć. Njegov advokat kaže kako se danas osjeća puno bolje nego jučer kada je mislio da će biti deportovan. Ipak, i dalje je jako uplašen za svoju sudbinu.