Akcija SIPA-e
0

Uhapšene četiri osobe osumnjičene za ratni zločin

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Bihaću, uhapsili su jutros četiri osobe osumnjičene za ratni zločin na području Brčkog, Banje Luke i Prijedora.

Uhapšeni Jovica Tadić, Zoran Tadić, Milorad Berga i Zoran Berga predati su Kantonalnom tužilaštvu u Bihaću, gdje će ih ispitati tužilac Jasmin Mesić i nakon toga uputiti prijedlog za određivanje jednomjesečnog pritvora Kantonalnom sudu u Bihaću.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su za vrijeme rata u BiH kao pripadnici Vojske i Policije RS-a počinili krivično djelo ratni zločin protiv stanovništva, kazao je novinarima tužilac Mesić.

Po njegovim riječima, uhapšeni se sumnjiče da su 23. septembra 1992. u mjestu Duljci na području općine Bihać, zajedno s drugim pripadnicima Vojske i Policije RS-a, automobilima došli do mjesta gdje su civili Bošnjaci iz naselja Ripač i Orašac bili na radnoj obavezi. Oni su brali šljive, jer im je tako bilo određeno od Ratnog predsjedništva "Srpske općine Bihać".

Osumnjičeni su maskirani i naoružani automatskim oružjem prišli civilima i na njih ispucali više rafala, kojom prilikom su na licu mjesta ubili 17 osoba.

Ubijeni su: Hase Nasufović, Bekir Šahinović, Safija Šahinović, Hasnija Šehić, Ismeta Džaferagić, Zejna Šarić, Sadeta Mujić, Muho Dupanović, Meho Dupanović, Ago Dupanović, Šero Rakić, Huso Šarić, Vahida Vojić, Fatima Vojić, Senka Vojić, Aldina Vojić i Sabira Kolaković.

Tijela ubijenih potom su stavljali na hrpu i palili te su uklanjanjem leševa ubijenih civila pokušali prikriti izvršeni zločin, dodao je tužilac Mesić. Međutim, dio stradalih u vidu nekompletnih tijela pronađen je i ekshumiran 2000. godine na lokalitetu Dulibe. Putem DNK analize identificirano je sedam osoba, koje su ubijene u tom događaju, dok ostala tijela još nisu pronađena. Najmlađa žrtva bila je 13-godišnja djevojčica Aldina Vojić.