BiH
1

Uhapšen Merim Galijatović, nekadašnji svjedok u slučaju ubistva Joze Leutara

Anadolija
Merim Galijatović, svjedok na suđenju za ubistvo zamjenika ministra unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine (MUP FBiH), uhapšen je jučer na Sarajevskom aerodromu, na osnovu potjernice koju je izdao Općinski sud u Sarajevu.

Galijatović (rođen 1964. godine u Trebinju) je na Sarajevski aerodrom stigao charter letom iz Tirane, zajedno s još 50 građana BiH koji su deportovani iz Njemačke i Švedske nakon što su im te zemlje odbile zahtjev za azil. Nakon provjere službenika Granične policije BiH (GPBiH), utvrđeno je da je za Galijatovićem raspisana potjernica Općinskog suda u Sarajevu.

Pripadnici GP BiH su u 17:10 sati uhapsili Galijatovića, a potom ga predali službenicima Sudske policije Kantona Sarajevo.

Prema informacijama koje su objavljene na web-stranici MUP-a KS, za Galijatovićem su raspisane dvije potjernice Općinskog suda u Sarajevu i zbog krivičnih djela "ugrožavanje sigurnosti".

Uhapšeni Galijatović je javnosti u BiH poznat kao svjedok u procesu protiv šest optuženih za ubistvo Joze Leutara 1999. godine.

Oni su nakon procesa koji je trajao godinu i pol oslobođeni optužbi da su planirali i izveli atentat na Leutara s ciljem rušenja ustavno-pravnog poretka FBiH. U obrazloženju sudske odluke, koja je donesena jednoglasno, navedeno je da su se svi navodi optužnice zasnivali na iskazu jednog jedinog zaštićenog svjedoka, odnosno Merima Galijatovića, čiji je iskaz ocijenjen kao nepouzdan i kontradiktoran.

Galijašević je osim toga, poznat i po brojnim drugim krivičnim djelima.