BiH
34

Ugodno s korisnim: Promocija stećaka i biciklizma kao vid zaštite kulturnog naslijeđa

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Brdsko-biciklističko udruženje "MTBA" provodi projekat pod nazivom "BIKING&HERITAGE", koji finansira ambasada Sjedinjenih američkih država u BiH, a podrazumjeva promociju nominacije stećaka na UNESCO listu svjetske baštine kroz više aktivnosti.

Na konferenciji za medije koja je danas organizirana u Zemaljskom muzeju u Sarajevu predstavljeni su rezultati projekta koji ima za cilj promociju kulturnog naslijeđa, naročito nakon prihvatanja nominacije stećaka na listu zaštićene svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Uime Brdsko-biciklističkog udruženja iz Mostara, koje je i pokrenulo projekat obratio se Džani Rahimić.

"Početkom 2015 godine, kada je i izvršena nominacija stećaka odlučili smo se na ovaj projekat. Naš cilj je bio da ukažemo na neke pozitivne strane Dejtonskog mirovnog sporazum, jer je upravo tim sporazumom osnovana Komisija za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa. S obzirom koliko su stećci važni za sve narode i da se poklopilo da je 20 godina od Dejtona nominirano 20 nekropola na listu svjetske baštine, željeli smo to na neki način povezati. Biciklizam smo tu povezali jer je na pojedine "zabačene" lokacije nekropola moguće doći jedino biciklima, a na taj način ćemo promovisati i zaštitu kulturnog naslijeđa", istakao je Rahimić.

On je dodao da je cilj projekta da svi oni koji se voze biciklima u prirodi nešto nauče o kulturnom naslijeđu, a konkretno o stećcima.

"Sve podatke do kojim smo došli u saradnji sa Komisijom za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa danas predstavljamo i u vidu web aplikacije, ali i karte kako bi rezultati našeg projekta bili dostupni širem krugu ljudi", naglasio je Rahimić.

Biciklisti iz Udruženja "MTBA" u saradnji sa predstavnicima Komisije za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa izdvojili su najvažnije podatke o nekropolama stećaka, tako da se biciklisti, kada posjete određenu nekropolu mogu informisati o historijskim podacima i značaju fenomena stećaka.

"Ponosni smo što smo podržali ovaj projekat. Ovo je podrška za kulturu, zaštitu kulture, ali i turizma", poručili su iz ambasade SAD-a.