BiH
0

Udruženje "Žena-žrtva rata": Ratnim zločincima smeta istina

FENA
Udruženje "Žena-žrtva rata" Sarajevo primilo je od načelnika Komunalne policije Višegrad Ilije Perišića kopiju zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv ovog udruženja i predsjednice Bakire Hasečić u vezi s događajima o postavljanju spomen- ploče na Mostu "Mehmed-paše Sokolovića" prije dva mjeseca.
  • RS mogu postavljati ploče gdje hoće, a žrtvama se zabranjuje borba za pravdu i istinu - navodi ovo udruženje u saopćenju za javnost i podsjeća da su htjeli postaviti ploču 25. marta u znak sjećanja na 3.000 ubijenih, nevinih civilnih Bošnjaka, među kojima 600 žena i 121 djete.

Udruženje "Žena-žrtva rata" napominje da su krajem marta primili rješenje kojim se nalaže udruženju da uklone spomen-ploču s ograde Mosta "Mehmed-paše Sokolovića" u Višegradu.

-S obzirom na to da nismo imali šta ukloniti s mosta jer su odmah nakon postavljanja od poznatih naredbodavaca i izvršioca ploču uklonili, na to rješenje nismo ni koristili pravnu pouku jer je inspektor Ilija Perišić to, najvjerovatnije, uradio po službenoj dužnosti - stoji u saopćenju.

Na spomen-ploči je pisalo «Da se nikad ne zaboravi vrijeme (1992.-1995.) kada je na ovom mjestu ili pored njega mučki ubijano 3.000 Višegrađana».