BiH
914

Udruženje "Zelene beretke" pozvalo bh. lidere: Ogradite se od privatnih izjava Sefera Halilovića

Klix.ba
Sefer Halilović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sefer Halilović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Udruženje veterana rata "Bosnae-Zelene beretke" oštro je osudilo javni istup generala Armije RBiH Sefera Halilovića, koji je u svojoj nedavnoj izjavi poručio da će Republika Srpska nestati, ukoliko dođe do raspakivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i novog sukoba.

"Ratne prijetnje Sefera Halilovića dale su alibi srpskim zvaničnicima da poruče kako će Srbija braniti Republiku Srpsku i kako će Republika Srpska proglasiti otcjepljenje, a što se savršeno uklapa u apokaliptični scenario za Bosnu i Hercegovinu", istuče se u saopćenju Zelenih beretki.

Pozvali su bh. lidere da se ograde od, kako su istakli privatnih izjava Sefera Halilovića.

"Najviši bošnjački politički, akademski i duhovni zvaničnici dužni da se odmah ograde od privatnih prijetnji Sefera Halilovića, iza kojih ne stoje bošnjački narod, kojem ni na kraj pameti nije da prijeti ratom u povodu protivustavnog referenduma u Republici Srpskoj. Boračke organizacije također trebaju reći da su prijetnje Sefera Halilovića njegova lična karta, a ne stav bh. patriota", naglašava se u saopćenju.

Dodaju da je naročito skandalozno to što su Bošnjaci danas jedini razoružani narod u Evropi, koji s pravom strepi za svoju budućnost. Bošnjaci nemaju drugog izlaza osim da se pravnim i političkim sredstvima bore za Bosnu i Hercegovinu, a svako ko ih gura u ratnu opciju radi na štetu Bošnjaka.

"Da li je Sefer Halilović ove skandalozne ratne prijetnje kazao kako bi stekao publicitet ili ih je kazao kao nekadašnji beogradski obavještajac, manje je bitno. Bošnjački zvaničnici moraju se urgentno ograditi od ovog lažnog patriotizma koji ide na štetu Bosne i Bošnjaka", zaključuje se u saopćenju.

Podsjećamo, izjave Sefera Halilovića proteklih dana ponovo su izazvale burne reakcije zvaničnika iz RS-a ali i Srbije, s obzirom na spominjanje konteksta rata, a uoči nadolazećeg referenduma o Danu Republike Srpske.